Ga naar de inhoud
Boekensector heeft tekort

Papier niet hier: 'Er zit toekomst in papier van zeewier'

Papiermakerij De Hoop onderzoekt de mogelijkheden rondom de ontwikkeling van zeewier papier Beeld © EditieNL

De boekensector luidt de noodklok. De sector kampt met een groot tekort aan papier, dat is ontstaan tijdens de coronacrisis toen de vraag naar kartonnen dozen (voor bijvoorbeeld pakketjes) toenam. Hierdoor is papierpulp niet aan te slepen. Er zijn wel alternatieven, maar daar zitten wat haken en ogen aan.

Het papier dat wij kennen wordt gemaakt van plantaardige vezels als hennep, brandnetel en katoen. Tegenwoordig kan papier van een heleboel dingen worden gemaakt. "Je kunt eigenlijk je hele tuin omzetten naar papier. Ik was echt verbaasd hoeveel vezels je uit planten kunt gebruiken voor papier", vertelt Marieke de Hoop van Papiermakerij De Hoop aan EditieNL.

Zeewier

De papiermakerij onderzoekt hoe én welke vezels uit planten gehaald kunnen worden, om dat vervolgens in papier te verwerken. "Veel zeewiersoorten en algen kun je daarvoor gebruiken. Van blauwalg kunnen we bijvoorbeeld mooi papier maken, omdat het uit draden bestaat." Maar vanwege de giftigheid wordt dat vermeden. "Vooral in zeewier zit toekomst."

Een
Lees ook:
Een eetbaar zeewierzakje: het nieuwe waterflesje tijdens het sporten

Maar om aan deze grote vraag naar papier te voldoen, moet er wel genoeg pulp zijn. Dan pas kunnen de papierfabrieken aan de slag. "Er moet geïnvesteerd worden in een pulpfabriek en ik verwacht dat dat slechts een kwestie van tijd is, aangezien de houtprijzen de pan uit rijzen", zegt De Hoop.

Toch is een alternatief gebruiken lastig. Papierfabrieken zijn namelijk ingesteld op de grondstoffen van hout. "Als je een fabriek op zeewier wil laten werken, moeten ze altijd met zeewier werken. Anders is het totaal niet rendabel, omdat je steeds machines moet ombouwen." Het hangt van ondernemers af die deze sprong in het diepe moeten wagen.

Proces van jaren

Een uitvinding doen is over het algemeen niet zo moeilijk, volgens Joris Cavelaars, directeur van De Uitvindingen Stichting. "Het lastigste is om het aan de man te brengen", zegt hij tegen EditieNL. Daarvoor moeten een hoop aanpassingen gedaan worden en ook nog door meerdere fabrikanten om massaproductie op gang te helpen. "Bovendien mag de productie niet te duur en niet te arbeidsintensief worden."

Houtpulpmaker
Lees ook:
Houtpulpmaker waarschuwt voor nieuw tekort aan wc-papier

Cavelaars helpt uitvinders bij het zoeken naar juiste investeerders en aanpassingen. Maar of het papierprobleem snel wordt opgelost door een alternatief, blijft de vraag. "Krijg je het niet aan de man? Dan moet je weer terug naar de tekentafel. Zo'n proces kan jaren duren."