Ga naar de inhoud
Onderzoek Picnic

Aubergines of krentenbollen: bepaalt je woonplaats je boodschappenlijst?

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Aubergine in Rotterdam, Coca-Cola Zero in Zoetermeer en rozijnen krentenbollen in Almelo. Online supermarkt Picnic heeft voor een aantal steden op een rijtje gezet welke boodschappen er het vaakst worden besteld, buiten de traditionele top drie van halfvolle melk, bananen en komkommers. De verschillen zijn groot, maar wordt er overal ook echt zo anders gegeten?

Picnic maakte het overzicht op basis van de verkoop van januari tot en met juli van dit jaar. "Wij zien dat mensen steeds gezondere producten bestellen", zegt Ruben Vermijs van Picnic tegen EditieNL. "Niet alleen meer biologische producten, maar ook steeds minder vlees en meer vleesvervangers. Dat is een algehele trend die tijdens corona erg opviel."

Zo zijn in Ede Conference peren het meest bestelde product en in Nijmegen vliegt de mozzarella over de toonbank van de online supermarkt. Maar in Almere, Gouda en Zoetermeer wordt dan wel weer meer vlees en cola besteld.

Verschillen tussen steden

Sommige producten zijn wel te verklaren, zegt culinair etnoloog Carolina Verhoeven. "Bijvoorbeeld de mozzarella in Nijmegen. Daar zitten veel studenten. Het budget is vaak kleiner en er zitten meer vegetariërs tussen", legt Verhoeven uit. "Mozzarella is makkelijk om door de salade te gooien en niet al te duur."

En de vraag naar Coca-Cola en witte bolletjes in Zoetermeer komt volgens Verhoeven doordat er veel jongeren zijn die samen buiten leven. "Die nemen vanuit huis eten en drinken mee de straat op. Zoals de cola en het witte bolletje."

Dit
Lees ook:
Dit restaurant serveert overgebleven producten van onderbuurman Albert Heijn

Er wordt in verschillende steden ook wel echt anders gegeten. "Als je bijvoorbeeld kijkt naar de regio Zwolle, daar was vroeger veel agrarisch gebied en daardoor werd er duidelijk van huis uit anders gegeten. Die hebben al een ander eetgedrag. Ze zullen vaker wat van huis uit meenemen en dat is een groot verschil met mensen uit Amsterdam", legt de culinair etnoloog uit. "Amsterdammers wonen kleiner en moeten vaker keukens delen en dan eet je vaker buitenshuis."

Aanvoer van producten

Toch heeft het volgens haar ook te maken met de aanvoer van producten. "In Amsterdam staat de avocado op nummer 1. Dat is geen dagelijkse behoefte. Het gaat ook om het gemak waarmee producten gekocht kunnen worden, en het is emotie-eten." Ze plaatst daarom een kritische noot bij het onderzoek van Picnic. "De winkel bepaalt vaak wat er meer verkocht wordt. Ze onderzoeken het koopgedrag en spelen daarop in met aanbiedingen, net als bij de gewone supermarkt. Het is vaak een gecreëerde behoefte."

Maar volgens Vermijs zijn de aanbiedingen bij de online supermarkt landelijk. "We doen niet aan plaatselijke aanbiedingen. We merken ook dat we voor een breed publiek zijn en dat er in alle lagen van de samenleving bij ons wordt besteld."