Stichting Opkikker

Mats (8) fietst na hersenontsteking 150 kilometer voor goed doel

17 augustus 2021 17:34 Aangepast: 17 augustus 2021 18:13
Mats bij zijn fiets Beeld © CvCaam Fotografie

Honderdvijftig kilometer hadden Mats den Ouden (8) en zijn vader in de benen toen ze vanmiddag aankwamen bij het hoofdkantoor van Stichting Opkikker in Almere. Mats kwam zelf na een hersenontsteking in aanraking met de stichting, nu fietst hij voor het goede doel. Na drie dagen fietsen, mocht hij het precieze bedrag van 5308,72 euro op de cheque schrijven.

Mats schrijft het bij elkaar gefietste bedrag op de cheque Mats schrijft het bij elkaar gefietste bedrag op de cheque

"Een hoop gejuich, geklap en veel muziek", vertelt Mats aan EditieNL over zijn binnenkomst bij Stichting Opkikker vanmiddag. Daar overhandigde hij de cheque persoonlijk aan directeur en oprichter Ruud Sliphorst. "Echt helemaal top."

Tijdens zijn eigen revalidatieproces een aantal jaar geleden, kwam hij zelf ook in aanmerking voor een Opkikkerdag, een ontspannen dag voor gezinnen met een langdurig ziek kind. Het duurde niet lang of hij functioneerde als ambassadeur van de stichting.

Hersenontsteking

Vier jaar geleden kreeg Mats – net als bijna ieder kind – waterpokken. Maar al snel kreeg hij last van hevige klachten als overgeven, hoofdpijn en was hij nauwelijks aanspreekbaar. "Ze hadden niet in de gaten dat Mats een hersenvliesontsteking had", vertelt vader Ivo aan EditieNL. Hersenvliesontsteking kan als complicatie optreden bij waterpokken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steeds meer teken met TBE-virus: 'Kan leiden tot hersenvliesontsteking'

Het werd niet beter. "We werden naar huis gestuurd, maar het duurde niet lang voordat Mats niet meer kon lopen." Na een bezoek aan het ziekenhuis met onderzoeken en een MRI-scan werd duidelijk dat het om een hersenontsteking ging.

Stichting Opkikker

Mats komt erbovenop en het ziekenhuis meldt het gezin tijdens zijn revalidatieproces aan voor een Opkikkerdag. Sindsdien is Mats ambassadeur en doet hij ieder jaar zijn best om geld op te halen. Dit jaar moest het iets sportiefs zijn. "De revalidatiearts zei dat ik nooit topsporter zou kunnen worden. Maar hij heeft geen gelijk gekregen", vertelt Mats enthousiast.

De aankomst bij Stichting Opkikker van het duo in Almere De aankomst bij Stichting Opkikker van het duo in Almere

Zondagochtend om 10.30 uur vertrok het duo vanuit het Brabantse Stampersgat naar Almere. "Mats zei dat hij het stuk bij de Alblasserwaard het mooiste vond", vertelt vader Ivo. De eerste overnachting vond daar ook plaats in een bed and breakfast. De tweede overnachting was in een hostel.

'Super trots'

Ze hebben gelachen en gefoeterd op elkaar maar vooral op 'miepje', het koosnaampje voor de navigatie. "Miepje heeft ons een paar keer de verkeerde kant opgestuurd. Volgens mij is ze toe aan vakantie. Die krijgt ze van ons namelijk niet", grapt Mats nog. Dat zorgde in ieder geval nog voor een aantal extra kilometers bovenop de honderdvijftig die al vaststonden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aimée (8) werd na overlijden zusje ambassadeur voor Stichting Opkikker

Samen met Stichting Opkikker hebben Mats' ouders een Tikkie opengezet. Duizend euro was het doel, maar dit heeft hun stoutste verwachting overtroffen. "Ik ben super trots op Mats. Het had heel anders kunnen zijn. We hopen nog steeds geld binnen te halen. Voor nu gaan we nagenieten en is dit een prachtig bedrag."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore