Tokio

Paralympische Spelen wirwar van categorieën: 'Snel onoverzichtelijk'

17 augustus 2021 14:17 Aangepast: 17 augustus 2021 14:19
Paralympiër Megan Hollander komt uit voor TeamNL in Tokyo. Ze mist een onderarm en valt daarmee in de categorie 'amputaties'. Beeld © EditieNL

Nog een week en dan starten de Paralympische Spelen in Tokio. Er zijn 537 medailles onder 22 verschillende sporten te verdelen. 73 atleten proberen zoveel mogelijk medailles binnen te harken voor TeamNL. Maar door de verschillende beperkingen en handicaps van paralympiërs mag niet iedereen het zomaar tegen elkaar opnemen. Hoe worden de categorieën ingedeeld?

Megan Hollander (23) komt als enige badmintonster uit voor TeamNL op de Paralympische Spelen. Ze mist haar linker onderarm al sinds haar geboorte. "Er zijn zes categorieën waar je in wordt geplaatst als paralympisch sporter. Ik heb maar één arm dus ik val in de categorie van sporters met een amputatie", vertelt ze aan EditieNL.

Verschillende beperkingen

Ondanks de verschillende beperkingen, traint Hollander wel samen met sporters die niet in haar categorie vallen. "Maar in wedstrijden speel ik natuurlijk niet tegen iemand in een rolstoel."

De badmintonster droomde eigenlijk van een tenniscarrière. "Dat is met één arm gewoon niet te doen. Toen ik dertien was zag ik een advertentie in de krant van de lokale badmintonclub en nu sta ik hier."

Zes categorieën

Er zijn zes categorieën waar je als paralympiër in geplaatst kan worden:

  • Sporters met een niet-progressieve hersenbeschadiging, een beschadiging die niet verslechtert
  • Sporters in een rolstoel
  • Sporters met een visuele beperking
  • Sporters met een intellectuele beperking
  • Sporters genaamd Les Autres (bijvoorbeeld MS of dwerggroei)
  • Sporters met een amputatie

Minder interesse

Nederlanders lopen minder warm voor de Paralympische Spelen dan voor de Olympische Spelen. In 2016 trok het ochtendprogramma met de hoogtepunten van de dag ervoor zo'n 188.000 kijkers, terwijl dat voor de Olympische Spelen in Tokyo ruim één miljoen kijkers waren. En daar baalt Hollander van: "Ik vind het jammer dat de Paralympische Spelen niet worden uitgezonden zoals de Olympische Spelen. Wij zijn niet minder."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Australië stelt vaccinatie verplicht voor paralympische sporters

Dat er minder interesse is in de Paralympische Spelen is, klopt volgens sportjournalist Barbara Barend. Toch ziet ze dat ook veranderen: "Er is namelijk steeds meer interesse in de verhalen van sporters. Dat maakt sport ook leuk. Neem Sifan Hassan die uit Ethiopië is gevlucht. De verhalen van paralympiërs zijn vaak extra interessant en mooi, maar soms ook heftig", vertelt ze aan EditieNL.

Meer aandacht

Waarom is het verschil met de Olympische Spelen dan nog zo groot? Dat komt volgens Barend door twee dingen. De Spelen worden allereerst niet live uitgezonden op de televisie. "Als er meer aandacht komt voor de atleten in bijvoorbeeld de media en bladen zal het ook in populariteit groeien."

Daarnaast kijken mensen in het speelschema en zien daar een wirwar – door alle beperkingen – van verschillende onderdelen. "Daarmee wordt het voor de neutrale kijker al snel onoverzichtelijk. Dat is erg jammer, maar speelt zeker een rol."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Olympische Spelen klaar, Tokio draagt organisatie over aan Parijs

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore