Nederlandse melkerij

Kamelenmelk maakt opmars: 'Gezond alternatief voor koemelk'

16 augustus 2021 11:43 Aangepast: 17 augustus 2021 10:30
Frank Smits runt de enige kamelenmelkerij in de Europese Unie

Kamelenmelk wint aan terrein in Nederland. Hoewel het nog niet erg bekend is, is het inmiddels toch in verschillende supermarkten te vinden. Het zou een geschikt zijn voor mensen met gezondheidsproblemen en dienen als alternatief voor mensen met koemelkallergie.

De melk van de beesten is in Nederland allemaal afkomstig van dezelfde locatie: Kamelenmelkerij Smits in Berlicum. "We zijn in de Europese Unie de enigen die leveren", vertelt medewerker Linda Bekkers aan EditieNL.

25 melkkamelen

De afgelopen jaren is de melkerij flink gegroeid. "In 2006 hadden we drie kamelen staan, nu bijna honderd. Daarvan zijn 25 melkkamelen. Het zijn er meer dan we ooit hebben gehad, maar toch komen we tekort."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tamar trekt door Nederland met kameel: 'Ik zoek nog slaapplaatsen'

Het lastige is dat niet alle kamelen zomaar melk geven. "Ze zijn er niet voor gefokt. Dat is bij koeien wel het geval. Een koe kan tot wel dertig liter melk per dag geven. Een kameel maar twee. Ze willen ook niet altijd geven. Als ze gestrest zijn geven ze minder, of helemaal niet." De prijs van een pak kamelenmelk is dan ook een stuk hoger dan die van koemelk. Het kost tien euro per liter.

Afzetmarkt

De grootste klanten van Kamelenmelkerij Smits zijn afkomstig uit landen buiten de EU. "Bijvoorbeeld uit Somalië. Omdat daar ook echt kamelen leven zijn ze er veel meer gewend aan kamelenmelk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Albert Heijn op de vingers getikt: 'klimaatneutrale' melk misleidend

Maar ook in Nederland stijgt de vraag. "Mensen gebruiken het voor gezondheidsproblemen", vertelt eigenaar Frank Smits van de melkerij. "Het is goed voor mensen met suikerziekte, met maag- en darmklachten en met koemelkallergie."

Koken met kamelenmelk

Chef-kok London Loy wil er graag eens mee experimenteren. "Het is een spannend product. Ik heb het zelf nog nooit geproefd, maar ben er wel echt nieuwsgierig naar", zegt hij tegen EditieNL. "Ik ben ook benieuwd hoe gezond het nou is."

Of kamelenmelk uitgroeit tot een succes in Nederland, hangt volgens Loy af van verschillende factoren. "Bijvoorbeeld of je er makkelijk mee kunt koken. Als het een goed alternatief blijkt voor koemelk, kan het zeker interessant zijn. Maar je moet er natuurlijk ook makkelijk aan kunnen komen."

Vanavond in EditieNL experimenteert London Loy voor het eerst met koken met kamelenmelk. Hoe het bevalt zie je om 18.15 uur op RTL 4.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore