Elektrische fietsen

De herenfiets sterft uit: 'Lage stang is handiger en veiliger'

14 augustus 2021 11:00 Aangepast: 17 augustus 2021 09:09
Johan Makaske van Stella Fietsen Beeld © EditieNL

Het einde der tijden nadert voor de herenfiets. Het klassieke model met stang wordt steeds minder gemaakt en verkocht. In plaats daarvan kiezen mensen voor een uniseks exemplaar. Is dat iets om treurig over te zijn?

Bij Stella Fietsen, een bedrijf gespecialiseerd in e-bikes, is nog maar één procent van de fietsen een herenmodel. Mede doordat mensen overstappen op een elektrische fiets is het uniseks model zonder hoge stang stang nu de norm. "Onder de oude generatie zien we het al een aantal jaar", zegt woordvoerder Johan Makaske tegen EditieNL. "Voor hen is het moeilijker om een been over zo'n hoge stang te gooien."

Jong en oud

Maar inmiddels zijn ook jongeren om. "Daar worden veel uniseks fietsen aan verkocht. We denken dat dat komt dat de fiets binnen een gezin voor meerdere doeleinden wordt ingezet. De moeder rijdt er overdag op naar haar werk en de vader 's avonds naar de sportvereniging."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Goud door fiets op maat? 'Hopelijk iets aan bijgedragen'

De fietsen zien er bovendien niet vrouwelijk uit. "De frames zijn in deze tijd wat dikker. De fietsen hebben daardoor een stoer voorkomen."

Ook bij andere fietsmerken is deze trend zichtbaar. "Sinds de elektrische fiets zie je een verschuiving naar de lage instapfiets", zegt Kees Bakker van de Fietsersbond tegen EditieNL. "Die is praktischer en ook prettiger voor mensen die wat ouder zijn. De trend heeft dus zeker met de vergrijzing te maken. Maar het klopt dat tegenwoordig ook veel jongeren ervoor kiezen. Alle fietsen van Swapfiets hebben bijvoorbeeld ook een lage instap." 

Ouderwets

Hij vindt het een positieve ontwikkeling. "Lage instapfietsen zijn handiger en veiliger. Je valt minder snel om en kunt beter opstappen. Ik heb zelf nog een herenfiets met een kinderzitje. Het is best lastig opstappen met een kind achterop."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NS voert tag in om fiets sneller te stallen

De damesfiets is ooit ontwikkeld zodat vrouwen met een jurk of rok gemakkelijk konden opstappen en fietsen. "Dat is eigenlijk heel ouderwets. Ik vind het heel goed dat het dogma verdwijnt dat je als man een herenfiets moet hebben en als vrouw een damesfiets. Ieder mens moeten kunnen kiezen voor elk soort fiets."

Voordelen herenfiets

Maar niet in alle gevallen is een uniseks exemplaar beter. "Als je met veel bagage wilt fietsen, of een lichte fiets wilt voor op vakantie, is de constructie van de herenfiets beter. Zo'n driehoek is de stijfste en lichtste manier om een frame te maken. Als je de stang weghaalt kan een fiets sneller zwabberen en doorknikken."

De 'mannenstang' wordt op een uniseks fiets vervangen door een schuine stang. "Die zijn vaak zwaarder. Voor normaal gebruik is dat niet zo erg, maar als je op vakantie gaat met veel bagage en je gaat met hoge snelheid van een berg af, dan wil je wel dat je stabiel bent."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore