Utrecht Overvecht

Geen toestemming voor poffertjeskraam door overgewicht kinderen in wijk: 'Onzin'

13 augustus 2021 15:10 Aangepast: 13 augustus 2021 17:16
De poffertjeskraam in Overvecht staat al in de steigers, maar krijgt geen toestemming. Collega-poffertjesbakker Chris (links) uit Baarn begrijpt hier niks van. Beeld © EditieNL

Een domper voor Manege 't Hoogt. Eigenaar Thijs Visscher diende een plan in bij de gemeente voor een poffertjeskraam in de Utrechtse wijk Overvecht, maar dat idee zag hij al snel in rook opgaan. Volgens de gemeente zijn de kinderen in de wijk te dik en is ongezond voedselaanbod dus onwenselijk. Maar hoe ongezond zijn poffertjes dan?

Visscher organiseert met zijn dagbesteding voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Hij wilde zijn manege uitbreiden met een poffertjeskraam. "Ik had een goed gevoel na het gesprek met de wijkwethouder", vertelt hij aan EditieNL.

Overgewicht

Die hoop werd al snel de kop ingedrukt toen er een mail van de gemeente in zijn inbox verscheen. "Een ambtenaar legde uit dat het niet kon vanwege de vele kinderen met overgewicht in de buurt. Wat een onzin. Er is ook net een nieuwe McDonald's gebouwd bij het station."

Gemeente Utrecht

"Het Utrechts volksgezondheidsbeleid stelt dat we een gezonde voedselkeuze makkelijk moeten maken. Poffertjes zijn ongezond en ongezond voedsel leidt tot overgewicht. Van de kinderen in Overvecht heeft 33 procent overgewicht tegenover 14 procent als gemiddelde in Utrecht. Juist in Overvecht is een verleidelijk ongezond voedselaanbod in de vorm van een poffertjeskraam daarom onwenselijk", schrijft de gemeente Utrecht in een brief aan Thijs Visscher. Aan EditieNL laat een woordvoerder weten dat dit 'slechts één van de redenen' betreft waarom hij geen toestemming heeft gekregen voor de poffertjeskraam.

Maar hoe ongezond is zo'n poffertje? "Van één keer poffertjes eten word je echt niet dik. Wel als je het dagelijks herhaalt", zegt diëtist Lenny Versteefden tegen EditieNL. Toch snapt hij het punt van de gemeente: "Het draait om verleidingen. Op het moment dat te dikke kinderen verleid worden tot ongezond eten, moet je ze helpen."

Vet, suiker en boter

Hoewel één keer poffertjes wel kan, is groente of fruit natuurlijk een stuk gezonder. "Er zitten niet zoveel vitamines in poffertjes, vooral vet en meel. En daarnaast nog suiker en boter." Versteefden zou het plaatsen van een poffertjeskraam dan ook afraden in deze wijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo maak je heerlijke (gevulde) poffertjes van de barbecue!

Maar daar is Chris Hilferink van de poffertjeskraam in Baarn het niet mee eens. "Poffertjes zijn van plantaardige boter én er zitten geen conserveringsmiddelen in", zegt hij tegen EditieNL. Volgens hem ligt er ook een verantwoordelijkheid voor de ouders in dezen.

Calorieën en snacks

In één portie poffertjes zitten 538 kilocalorieën. Ter vergelijking: in één portie kipkebab zitten 230 kilocalorieën. In een stuk pizza Margherita (350 gram) zitten er 812.

Bron: Voedingscentrum

Traditie

Hilferink vindt het jammer dat deze oer-Hollandse traditie van poffertjes eten wordt tegengehouden door de gemeente. "Tachtig procent van de mensen komt maar één keer langs. Het is gewoon een traktatie. Je eet toch ook niet iedere dag gebak van de bakker?"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore