Slachtofferhulp Nederland

Mariët moest huis vermoorde dochter zelf schoonmaken: 'Overal zat bloed'

12 augustus 2021 18:16 Aangepast: 13 augustus 2021 17:14
Mariëts dochter werd vorig jaar vermoord Beeld © EditieNL

Nabestaanden zijn na een geweldsincident, onopgemerkt overlijden of zelfdoding zelf verantwoordelijk voor het opruimen van de vaak met bloed besmeurde woning. Dat is een dubbel trauma, zegt Slachtofferhulp Nederland, die vindt dat er snel landelijk beleid moet komen hiervoor. "Het was één grote ravage."

Na het overlijden van een dierbare moeten nabestaanden zelf aan de slag met de reiniging van het huis. Ook de kosten hiervan komen voor hun rekening. Dat moet veranderen, vindt Slachtofferhulp. "Te vaak krijgen zij een met bloed besmeurde woning terug, nadat de politie het onderzoek heeft afgerond", vertelt woordvoerder Roy Heerkens.

Moord

Mariët Bosch heeft het zelf meegemaakt. Haar dochter Shelley is in 2020 vermoord door haar vriend. Ze stierf een gruwelijke dood. Zo werd haar hoofd zes keer tegen de muur geslagen, haar tongbeen gebroken, is ze gewurgd en tientallen keren gestoken met een mes.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slechts 15 cellen: oude moord opgelost met kleinste hoeveelheid DNA ooit

Een dag nadat de woning vrijgegeven was, is Mariët naar het huis gegaan om kleding op te halen voor de uitvaart. "Toen ontdekte ik in de woonkamer al veel bloed: op de muren, bij de tv, op de meubels. Ik vond ook glas op de grond en rook een misselijkmakende lucht. Dus ik dacht: hier is ze vermoord", vertelt ze aan EditieNL.

Mariët en Shelley Mariët en Shelley

Ravage

Later bleek dat ze niet daar, maar in de keukenkast was vermoord. "Ik trok die open en zag alleen maar bloed. Overal waar ik keek. Er was niets opgeruimd. Het was één grote ravage." Het had een grote impact op haar. "Dat beeld krijg je nooit meer van je netvlies. Hoe is dit mogelijk? Ze geven een woning vrij en je verwacht dat je daar normaal naar binnen kan, voor zover dat überhaupt mogelijk is in zo'n situatie. En dan tref je dit aan. Ik zag zelfs een voetafdruk van bloed."

Woede

Mariët is er nog steeds boos om. "Ik dacht dat in Nederland alles geregeld was. Dat er mensen met pakken het huis in waren geweest om op te ruimen. Maar dat was niet gebeurd." De kosten kwamen ook voor haar rekening. "Terwijl ik denk: ga dat bij de moordenaar verhalen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze mannen ruimen jouw zooi op na een uit de hand gelopen feestje

Ze hoopt dat er snel iets verandert. "Ik vind dat ze speciale teams moeten inzetten die alles schoonmaken, helemaal spic en span. Want dit is niet normaal. Wat als iemand daar met kinderen binnen was gelopen?"

Schoonmaak

Ook Tuğrul Çirakoğlu maakt zich hier hard voor. Met zijn bedrijf Frisse Kater wordt hij ingezet voor de schoonmaak van extreem vervuilde huizen en bedrijfsruimtes, bijvoorbeeld na geweldsincidenten en moorden. "Ik merk dat er eigenlijk voor nabestaanden geen route is om te bewandelen. Dat heb ik zelf ook meermaals proberen aan te kaarten bij instanties."

Tuğrul Çirakoğlu maakt zwaar bevuilde ruimtes schoon Tuğrul Çirakoğlu maakt zwaar bevuilde ruimtes schoon

"In sommige gevallen zijn er agenten die na het politieonderzoek onofficieel doorverwijzen naar mijn bedrijf. Sommige nabestaanden komen er via het internet of hebben er van anderen over gehoord. Maar het komt ook voor dat mensen – omdat ze het niet weten of niet kunnen betalen – zelf aan de slag gaan. Ik ben weleens huilend opgebeld door een nabestaande die zei: ik wist niet dat jullie bestonden, ik heb het zelf opgeruimd. En die daardoor een enorm traumatische ervaring heeft gehad."

Trauma

Sommige agenten laten de nabestaanden na het afronden van het onderzoek volgens hem gerust de woning betreden. "Zo'n nabestaande krijgt dan de schrik van zijn leven en kan daar lang van getraumatiseerd zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tijd voor een grote schoonmaak: met dit handige 5-stappenplan ben je veel sneller klaar

Zelf weet hij als geen ander hoe besmeurd een huis eruit kan zien na een dergelijk incident. "Bij moorden en heel ernstige ongevallen zie je vooral heel veel bloed. Dat is heel shockerend voor nabestaanden. Bij onopgemerkte overlijdens komt het weleens voor dat een persoon weken tot maanden onopgemerkt in een woning ligt. Dan kruipen de maden letterlijk over het lichaam. Heel erg naar om te zien. En die geur… dat wil je niet meemaken als nabestaande."

Nieuw beleid

Çirakoğlu vindt dat er landelijk beleid voor moet komen. "In de VS bestaan er al potjes voor dit soort schoonmaakkosten. Maar zover zijn we hier nog niet."

Slachtofferhulp Nederland hoopt dat ook Nederland zulke potjes start waar dit soort nabestaanden een beroep op kunnen doen. "Dit gaan we ook zeker aandragen bij het ministerie", aldus Roy Heerkens.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore