Burenplaatjes

Buren leren kennen met plakplaatjes: 'Sleutelfiguren uit de wijk'

12 augustus 2021 12:17 Aangepast: 12 augustus 2021 12:44
Kunstenaar Maarten bedacht de buurtplaatjes Beeld © EditieNL

Voetbalplaatjes, knuffelgroentes of moestuintjes, er is maar weinig dat je niet kan sparen. In Schiedam-Oost kun je nu ook burenplaatjes verzamelen: een boek waarin je foto's plakt van de mensen uit je buurt. Het is een extra motivatie om je buren te leren kennen. Maar willen we dat überhaupt wel?

Kunstenaar Maarten Bel is de actie begonnen, samen met het Stedelijk Museum Schiedam. In totaal zijn er honderd plaatjes: daar zitten zeventig bewoners tussen, maar ook ondernemers, of bijvoorbeeld een kat. "We hebben sleutelfiguren verzameld uit de wijk, met hulp van buurtorganisaties", vertelt Bel aan EditieNL."Het doel was dat het jong en oud en heel divers is."

Het verzamelalbum Het verzamelalbum

Je krijgt de plaatjes als je iets koopt bij verschillende ondernemers in de wijk, zoals de schoenmaker en de snackbar. Daar is ook het boek te verkrijgen.

Prettiger wonen

Het idee speelde al langer bij de kunstenaar. "Dit was het juiste moment en de juiste plek. Het is een wijk waar nog veel moet gebeuren", zegt hij. "Dit verlaagt de drempel om iemand aan te spreken. Een kapper die op de foto staat wordt constant herkend in de supermarkt." Hij wil ermee bereiken dat mensen minder vervreemd raken van elkaar. "Dat je ziet dat je een gedeelde passie hebt waar je het samen over kunt hebben. Er zijn altijd raakvlakken tussen mensen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Buurman voor rechter om 'stelen' kat: 'Geef mijn Felix terug'

Zelf vindt Bel het belangrijk een goede band met zijn buren te hebben. "Ik vind het super fijn als ik thuiskom en ik een paar keer gedag kan zeggen en een praatje kan maken. Het is veel prettiger wonen. Liever dat dan in je eigen schulp zitten." 

De actie slaat volgens de kunstenaar goed aan in de wijk. "Het werkt heel erg goed. We moesten toch kijken of de verzamelwoede aansloeg, maar we krijgen alleen maar positieve signalen. Kinderen komen naar me toe en vragen: heb je nog plaatjes? Mensen zijn volop aan het sparen."

Bemoeizucht

Hoe het contact tussen buren is, is in elke buurt en wijk weer anders. "De meeste mensen weten waar hun buren wonen. Je weet: dat is de meneer van nummer 23. Voor veel mensen is dat al prima, dan kun je iedereen plaatsen", zegt socioloog Beate Volker van de Universiteit Utrecht. "Je herkent ook iemand die er niet bij hoort en dat geeft een veilig gevoel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veiliger gevoel door buurtapps, maar o, o, o, dat geruzie

Beate Volker Beate Volker

In sommige buurten doen mensen meer dan elkaar groeten: van barbecues tot straatfeesten. Maar er is een gevoelige grens. Volker: "We willen gezien worden, we vinden het fijn dat je de buren een beetje kent. Maar als mensen zeggen dat je alwéér sport of een feestje houdt, dan voel je jezelf gecontroleerd. Bemoeizucht wordt gauw teveel." En dan moet je van elkaar aanvullen hoe ver je kunt gaan. "We hechten heel erg aan onze privacy en individualiteit. We kiezen voor een huis, niet voor de buren. Bij vrienden kies je wel."

Toch is het volgens de socioloog wel belangrijk om de minimale vertrouwdheid op te bouwen met je buren. "Dat je weet: als er iets is, kan ik daar aanbellen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore