Meteorenregen

Sterrenregen vannacht te zien: maar je moet er wel een donkere plek voor zoeken

11 augustus 2021 15:25 Aangepast: 11 augustus 2021 15:28
Hans heeft zijn eigen observatorium Beeld © EditieNL

Als je vanavond niks te doen hebt, kijk dan rond 21.30 uur naar buiten. Dan is er namelijk een meteorenregen en zijn er wel honderd vallende sterren per uur te zien. Vooral op plekken waar het heel donker is, zijn de sterren vannacht goed te zien. Maar is het nog wel ergens echt donker in Nederland?

Vallende sterren zijn het beste te zien als er geen of weinig omgevingslicht is. "Omdat er vanavond weinig tot geen maanlicht is, zijn de omstandigheden gunstig om de sterren te kunnen zien", zegt meteoroloog Thomas Vermeulen van Buienradar. Maar die donkere plekken zijn nog best lastig te vinden. "Nederland heeft steeds meer te maken met lichtvervuiling."

Wennen aan het donker

Als je vanavond goed naar de sterrenregen wil kijken, moet je dan ook weg uit de stad, zegt sterrenkundige Hans Betlem. Zelf is hij een half jaar geleden verhuisd naar 't Woold in Winterswijk, een van de donkerste en stilste plekken van het land. De donkere hemel was een van de redenen om te verhuizen. "Na mijn pensionering besloten mijn vrouw en ik de drukte van de randstad achter ons te laten. Hier hebben we een hele andere hemel dan in het westen. Hier is geen kunstlicht, geen kassen. Het is hier donker, terwijl in het westen vaak oranje wolken zijn." Zelf gaat hij daarom in zijn tuin kijken, waar hij ook een observatorium heeft, vanwaar camera's gedetailleerde opnames maken.

Wie ook van plan is om - al is het alleen voor vanavond - een donkere plek op te zoeken om naar de hemel te kijken, moet wel even de tijd nemen om zich aan te passen aan het donker. "Dus drie kwartier van tevoren geen tv kijken en niet op je telefoon. Dat heeft te maken met de donkeradaptatie van het oog. Als je tussendoor een appje kijkt op je telefoon, kun je opnieuw gaan beginnen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruimtetoeristen mogen zich officieel geen astronaut meer noemen

Later in de nacht is de meteorenregen het beste te zien. "Het aantal meteoren neemt toe naarmate de nacht vordert. Dat heeft te maken met de meteorenzwerm die naar ons toekomst. Vergelijk het met een muggenzwerm: begin van de nacht komen ze recht op je af, dus zie je er niet heel veel. Maar omdat de aarde draait, zien we ze later in de nacht van de zijkant. Dan zie je er dus veel meer", vertelt Betlem.

Goed voor gaan zitten

Er zijn dus veel vallende sterren te zien, maar toch is deze meteorenregen volgens de sterrenkundige niet zo bijzonder. "De meteorenregen komt ieder jaar terug", legt hij uit. "De aarde doorkruist een stofbaan van meteorenzwermen en die treffen we ieder jaar." Toch zijn er factoren waardoor de vallende sterren deze keer goed te zien zijn.

"Het maximum is dus in de nacht, dat gebeurt eens in de vier jaar. In Amerika bijvoorbeeld is het licht, dus daar kunnen ze de meteorenregen niet goed zien", aldus Betlem. "En er is geen maanlicht. Als dat er wel is, zie je minder meteoren. Dat maakt het gunstig om er goed voor te gaan zitten."

De donkerste plekken van Nederland

Er is in Nederland een hoop lichtvervuiling maar er zijn ook nog donkere plekken te vinden. De donkerste plek van Nederland is Schiermonnikoog. 't Hoge Land in Groningen staat op nummer twee en de Friese Waddenkust op de derde plaats.

Bron: Stichting Natuur en Milieu

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore