Sterke kinderwens

Mannen met reuma krijgen moeilijker kinderen: 'Probeer al acht jaar'

14 augustus 2021 12:00 Aangepast: 16 augustus 2021 10:10
Reumapatiënt Ruud probeert al acht jaar lang kinderen te krijgen Beeld © EditieNL

Mannen met reuma kunnen moeilijker kinderen krijgen dan gezonde mannen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Het Reumafonds wil nu nieuw onderzoek, zodat deze mannen hun kinderwens kunnen zien uitkomen. Iemand die daar al jaren mee worstelt, is reumapatiënt Ruud.

Ruud van den Brand (33) schrok toen hij het onderzoek las. Al acht jaar proberen hij en zijn vrouw om kinderen te krijgen, maar het lukt niet. "We hebben verschillende dingen geprobeerd, zoals IVF en DNA-onderzoek, want mijn vrouw heeft een afwijking in de bouw van chromosomen. Maar toen ik het onderzoek las, gingen de alarmbellen rinkelen", vertelt Ruud aan EditieNL.

Sterke kinderwens

Hij heeft al sinds zijn 22e artritis psoriatica, een combinatie van reuma en de huidziekte psoriasis. Vooral 's ochtends komt Ruud moeilijk op gang, want hij heeft veel last van ochtendstijfheid in de gewrichten in zijn benen, heupen, voeten en handen. Al ruim tien jaar slikt hij verschillende soorten medicatie om zijn klachten te onderdrukken. En mannen met zulke aandoeningen krijgen volgens het onderzoek dus minder vaak kinderen.

"Misschien ligt het wel aan mij dat het niet lukt", zegt Ruud. "Misschien ben ik wel veel minder vruchtbaar geworden door de medicijnen of door de ontstekingen als gevolg van reuma." Terugkijkend vindt hij het jammer dat artsen hem nooit hebben gevraagd of hij een kinderwens heeft of hem heeft aangeraden zijn zaadcellen in te laten vriezen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zelf je vruchtbaarheid testen, heeft dat zin? 'De vraag naar meer informatie is enorm'

Ruud weet niet of hij kan leven zonder zijn medicijnen, omdat zijn klachten nu redelijk goed onderdrukt worden door zijn medicatie en hij anders misschien wel weer meer ontstekingen krijgt. "Maar mijn kinderwens is zo sterk dat ik dat wel zou overwegen", zegt hij. "Maar ik weet niet hoe mijn toekomst eruit gaat zien. Ga ik meer last krijgen of minder? Je wilt wel een kind kunnen opvoeden en met hem of haar spelen en voetballen. Daar denk ik echt wel over na. Maar het is voor mij geen rem om het niet te doen, want liefde voor een kind gaat verder dan voetballen."

Vaker kinderloos

Uit het onderzoek blijkt dus dat Ruud zeker niet de enige man met reuma is bij wie dit mogelijk aan de hand is. "Wij hebben aangetoond dat mannen in de vruchtbare leeftijd met een kinderwens die lijden aan een reumatische aandoening, moeilijker kinderen krijgen dan gezonde mannen. En zelfs vaker kinderloos blijven", zegt Luis Perez, onderzoeker aan het Erasmus MC.

"Zo blijkt dat een man zonder reuma in zijn leven gemiddeld 1,7 kinderen krijgt, terwijl mannen met reuma die dat voor hun vruchtbare jaren kregen, er gemiddeld 1,3 krijgen. Een enorm verschil. Terwijl zij wel een even grote kinderwens hebben en dat doet ze veel verdriet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schreeuwend tekort aan eicellen, nog maar vier vrouwen hebben dit jaar gedoneerd

Naar de precieze oorzaken is meer onderzoek nodig. "Maar we vermoeden dat meerdere dingen van invloed zijn", zegt Perez. "Allereerst biologische factoren: de ontstekingsreacties veroorzaakt door de ziekte zouden een negatieve invloed kunnen hebben op de spermakwaliteit. Ook medicijnen kunnen daar negatieve impact op hebben. Maar ook niet-biologische factoren: zo kan ook de angst een rol spelen, bang dat ze door hun ziekte niet goed kunnen zorgen voor hun kinderen."

Jonge mensen met reuma

Perez hoopt dat het onderzoek meer bewustzijn creëert onder artsen en patiënten. "Zodat het bespreekbaar wordt gemaakt en een reumatoloog een patiënt advies kan geven en kan begeleiden in het project." Dat advies kan zijn om bijvoorbeeld te stoppen met medicatie of om sperma in te vriezen. "Bij vrouwen wordt de vraag of ze een kinderwens hebben altijd gesteld, bij mannen nog te vaak niet. Dat moet anders." Want het is een misconceptie dat mensen met reuma oud zijn. "Het is een verzamelnaam van verschillende aandoeningen aan je gewrichten, spieren, pezen en botten. Je kan op elke leeftijd reuma krijgen, zelfs jong kinderen. Het is afhankelijk van de ziekte", zegt Perez.

Uitdagingen

Ook Reuma Nederland noemt de uitkomst van het onderzoek daarom 'heel belangrijk'. "Dit onderzoek betekent echt erkenning en is een eerste belangrijke stap in de richting van het oplossen van de negatieve impact die reuma heeft op mannen die een gezin willen beginnen", zegt Marije Hulsinga namens de organisatie. "Vervolgens moeten de oorzaken worden gevonden en onderzocht en dan kan er gekeken worden naar oplossingen. Daarom willen we meer onderzoek naar de gevolgen."

Jonge mensen met reuma hebben namelijk al genoeg uitdagingen in het leven. "Ze ervaren veel pijn, de hele dag door, en last van extreme vermoeidheid. Ook andere zaken lijden eronder, zoals een baan en een sociaal leven. Het is een absolute misvatting dat reuma een oudemensenziekte is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore