Wat is slim?

Overvaller zelf verjagen? 'Gingen als geschrokken hondjes de deur uit'

11 augustus 2021 11:46
Jan Doetjes verjaagde overvallers met een doggylauncher Beeld © EditieNL

Een Rotterdamse eigenaresse van een cafetaria joeg afgelopen weekend een overvaller weg door er met frituurvet naar te gooien. Met succes: de overvaller ging ervandoor. Toch raden deskundigen af om overvallers zelf te verjagen. Maar zeg dat maar eens tegen een ondernemer die zijn zaak probeert te verdedigen.

Jan Doetjes heeft een fotozaak. Hij werd al twee keer overvallen. De eerste keer hadden de overvallers succes, maar dat zou ze geen tweede keer lukken. In 2016 werd hij opnieuw overvallen door twee jongens. "Ze hadden ninjapakjes aan en grote messen in hun handen", vertelt Doetjes tegen EditieNL. "Ze riepen 'Geld! Geld! Geld!"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Personeel verjaagt gewapende overvaller afhaalrestaurant door gooien meubels

Jan zat op het moment van de overval net lekker koffie te drinken. "Ik had nog een tientje in mijn broekzak en dat gaf ik ze. Maar dat was niet genoeg, ze wilden meer. Dus toen liep ik naar de kassa."

Doggylauncher

Maar in plaats van geld te geven richtte hij een zogenaamde doggylauncher op ze. "Dat is een apparaatje dat normaal wordt gebruikt om hondenspeeltjes mee weg te schieten. Die heb ik na de eerste overval van mijn buurman gekregen. Je schiet er iemand niet mee dood maar ze krijgen wel iets hards tegen zich aan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nikkie de Jager staat stil bij traumatische overval

Bij de eerste overval kreeg Doetjes een pistool tegen zijn hoofd en werd zijn kassa meegenomen. Om dat te voorkomen heeft hij sindsdien de doggylauncher naast zijn kassa liggen. "Ik richtte dat ding op ze en schreeuwde: 'Ik schiet je kop eraf'. Toen werd een overvaller helemaal groen en sprintte hij weg. De andere volgde hem snel. Ze gingen als geschrokken hondjes de deur uit."

'Niks doen is vaak beter'

Toch is dat niet iets wat Lex Bijlsma van het Instituut voor Zelfverdediging 013 aanraadt. "Niks doen is vaak beter."

Volgens Bijlsma is het voor een ondernemer belangrijk om preventieve maatregelen te treffen. "Zorg bijvoorbeeld dat je geen cash in de zaak hebt, maar laat klanten alleen met pin betalen. Gaat het de overvallers alleen om spullen? Werk dan mee."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brabants casino vannacht overvallen door mannen met messen

"Maak geen plotselinge bewegingen", gaat hij verder. "Blijf rustig en doe wat ze zeggen. Doe dat niet alleen voor jezelf maar ook voor je personeel. Gaat het alleen om geld? Ga dan niet de held uithangen."

Je mag volgens de wet ook niet zomaar geweld gebruiken. "Je mag niet iets klaar hebben liggen wat je als wapen kan gebruiken. Dus geen honkbalknuppel of een opscheplepel bij de frituurpan om vet mee te gooien. Dat kan gezien worden als wapenbezit. Zie je geen andere uitweg bij een bedreiging, dan mag je hetzelfde terugreageren."

Tientje terug

Jan Doetjes heeft de doggylauncher niet afgevuurd op de overvallers. En de heren werden door de politie meteen in de kraag gevat. "Het tientje heb ik teruggekregen en de jongens kwamen na hun rechtszaak nog een bloemetje brengen en hun excuses aanbieden."

De doggylauncher ligt nog steeds achter de toonbank. "Het heeft succes dus hij ligt er nog voor als er weer een overval komt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore