Nu de Olympische Spelen voorbij zijn worden de medailles geteld: 36 stuks waarvan tien goud. Sifan Hassan en Harrie Lavreysen namen beiden twee gouden plakken mee naar huis. En dat levert ze naast een flink geldbedrag waarschijnlijk ook eeuwige roem op.
De sporters krijgen eenmalig een flink geldbedrag voor hun gouden plak: dertigduizend euro. Een zilveren plak levert 22.500 euro op, brons 15.000 euro. Ze krijgen dit geld als bonus van sportkoepel NOC*NSF. Maar een gouden medaille levert ze veel meer op dan een financiële beloning. "Ik heb het nooit voor het geld gedaan", zegt voormalig olympisch kampioen Inge de Bruijn tegen EditieNL. "Mijn hele sportcarrière is een rijkdom an sich geweest. Geld is nooit mijn drive geweest."
Niet vergeten
De Bruijn won op de Olympische Spelen van Sydney drie keer goud, en ook in Athene in 2004 won ze goud. En ook al deed ze het niet voor het geld, de medailles hebben haar carrière naar eigen zeggen wel een boost gegeven. "Ik had nooit verwacht dat ik door het sporten nu nog zo in de picture zou staan. Ik dacht: dat ebt wel weg", gaat ze verder. "Maar nu merk ik: als je voor Nederland zo iets groots hebt gepresteerd, dan vergeten ze je niet zomaar. Ik verbaas me nog steeds dat er nog zoveel dingen op mijn pad komen. Dat vind ik best bizar."

De Bruijn wordt twintig jaar na het winnen van haar medailles nog steeds gevraagd om haar ervaringen te delen. "Ik ben te boeken voor lezingen, geef zwemclinics en probeer mijn kennis over te dragen aan een nieuwe generatie. Ik heb ook een eigen lifestyleprogramma op RTL4 en heb wat dingen gedaan voor Omroep Max. De medailles hebben mijn 'merk' versterkt."
Verhaal achter de plak
Staat dat Hassan en Lavreysen en alle andere winnaars van gouden medailles ook te wachten? Volgens sportmarketeer Frank van den Wall Bake maakt vooral Hassan kans op groot succes na de Spelen. "Wat een medaille uiteindelijk oplevert hangt af van heel wat factoren", legt hij aan EdtieNL uit. "Was het een gemakkelijke winst of heeft de sporter er echt voor moeten knokken? Het zijn de verhalen achter de medaille die 'm veel geld waard maken." En een sporter met zo'n goed verhaal is volgens hem atlete Sifan Hassan. "Ze deed voor het eerst mee op de Olympische Spelen. Ze ging voor drie keer goud en won twee keer. Zelfs na haar val tijdens de halve finale op de 1500 meter wist ze nog steeds te winnen. Dat zijn de verhalen die een medaille veel geld waard maken."

Ook al krijgen alle sporters in Nederland hetzelfde bedrag voor hun gouden plak. De overwinning kan een sporter als Hassan op andere manieren nog veel meer geld opleveren. "Vroeger viel een sporter na z'n carrière in een zwart gat. Dat is verdwenen. Want sport is inmiddels zo aanwezig in de samenleving dat een medaillewinnaar snel aan een goede job komt als analyticus, columnist of in het bedrijfsleven."
Bedrijfsleven
"Er zitten zoveel elementen in sport die belangrijk zijn in het bedrijfsleven. Het is een feit dat topsporters die heel goed gepresteerd hebben – met een goed verhaal – zich geen zorgen hoeven te maken over hun toekomst."
Toch zit niet elke sporter met een gouden plak op een gouden ei. "Er zijn ook voorbeelden van topsporters die een olympische medaille behaald hebben en niet zo'n enorm succes behalen na hun topsportcarrière", gaat hij verder. "Zo vind ik het niet verstandig dat Epke Zondeland toch naar de Olympische Spelen is gegaan. Hij was niet in topvorm, maar is toch gegaan. Epke is een van de beste turners van de wereld, maar hij gaat niet de geschiedenis in als olympisch winnaar en dat is zonde. Het heeft zijn imago beschadigd. Bedrijven zullen minder snel een reclamecampagne met hem maken."