Ga naar de inhoud
Wensvaders

Eerste baby geboren via draagmoeder met eiceldonatie voor homostel in Nederland

Roy en Corné zijn ouders geworden van Kaj Beeld © EditieNL

Roy en Corné mogen zich sinds gisteren vader noemen. Daarmee zijn de mannen het eerste homostel dat in Nederland via een draagmoeder met eiceldonatie een baby heeft gekregen. "En dat in de Pride-week."

Draagmoeder Michelle is gisteren bevallen van de baby van Roy en Corné. Maar zij is niet de enige vrouw die bij het traject betrokken is geweest: Michelle is namelijk zwanger geraakt via eiceldonatie. Daar heeft ze voor gekozen zodat het kindje niet haar genen heeft, en er minder binding met de baby zou ontstaan.

Primeur

Het is voor het eerst dat een homostel in Nederland via deze weg een kindje heeft gekregen. "Het is zo ontzettend bijzonder", vertelt Roy aan EditieNL. "We zitten op een blauwe wolk. Jarenlang zijn we hiermee bezig geweest, inclusief ups en downs, en nu is hij eindelijk hier. Het is niet te omschrijven hoe mooi dat is."

Roy
Lees ook:
Roy en Corné krijgen als eerste homostel kind via draagmoeder met eiceldonatie

Om 13.48 uur is Kaj ter wereld gekomen met een keizersnede. Niet alleen Corné en Roy waren erbij, maar ook de vriend van Michelle. "Het was een unieke situatie, met drie mannen naast het bed. We zijn het ziekenhuis in Zoetermeer heel dankbaar dat het – op gepaste afstand – mogelijk was."

Emotioneel

Na de geboorte werd Kaj direct aan het stel overhandigd. "We waren op slag verliefd", zegt Roy. Hij schiet opnieuw vol als hij aan het moment denkt. "Het was ontzettend emotioneel. Vanaf het moment dat we hem vasthielden voelden we ons direct papa. We zijn zo trots en dankbaar dat hij niet alleen meer leeft in onze dromen, maar nu ook een gezichtje en stemgeluid heeft. En dan ook nog geboren in de Pride-week."

Homokoppel
Lees ook:
Homokoppel mag kosten draagmoeder niet aftrekken van belasting: 'Discriminatie'

Inmiddels hebben ze de eerste nacht achter de rug. "We zijn nog niet uitgeput", lacht Roy. "We moeten er natuurlijk een beetje handigheid in krijgen, maar dat gaat heel snel. Het voelt nu al vertrouwd. Kaj doet het supergoed. Tot nu toe is het een voorbeeldig kind."

Tante Michelle

Ook Michelle zal Kaj blijven zien. "We kennen haar nu drie jaar en we hebben zo'n sterke band opgebouwd. Dit is vriendschap voor het leven. Zelf heeft ze vier kinderen en die zijn natuurlijk ook op de hoogte. Zij hebben bedacht dat Kaj hun neefje is, en dat vonden wij eigenlijk wel een goed idee. Michelle zal altijd een tante blijven. We delen ook met liefde alle babyspam met haar."

Traject

Het traject is gerealiseerd in vruchtbaarheidskliniek Nij Geertgen in Elsendorp. "Wij zijn ontzettend blij om te horen dat wenspapa’s Roy en Corné de ouders zijn geworden van een gezonde zoon", laat gynaecoloog en medisch directeur Marieke Schoonenberg weten. "Het bieden van hoogtechnologisch draagmoederschap met vijftig procent eigen genetisch materiaal was voor wensouders, onze kliniek én voor Nederland een grote stap."

Inmiddels doorlopen ook andere homostellen dit traject, waarvan er volgens de kliniek al verschillende 'in blijde verwachting' zijn.