Exotische vlinder booming business in Nederland: 'Speciaal overgevlogen'

De handel in exotische vlinders is booming in Nederland. De afgelopen jaren werden er veel vlinders geïmporteerd uit landen als Costa Rica, Kenia en Suriname, die terechtkomen in onze vlindertuinen. "Ze hebben een grote educatieve waarde."
Vlinderparadijs Papiliorama in het Drentse Havelte telt maar liefst dertig verschillende soorten, met in totaal drie- tot vierhonderd vlinders. "De exotische soorten zijn groter en de kleuren zijn echt prachtig", vertelt vlinderhandelaar Erik Hendriks. Hij heeft onder andere soorten uit Kenia, Oeganda en de Filipijnen. "Ze komen van de andere kant van de wereld, met een speciale vlucht naar Nederland."
Het is hem niet alleen om het uiterlijk van de exotische vlinders te doen. "Deze vlinders gedragen zich ook anders. Ze komen veel dichterbij dan Nederlandse vlinders." De vlinders zitten zo'n 24 dagen in hun pop. In die tijd worden ze ook vervoerd.
Handel
Maar de buitenlandse vlinders blijven niet allemaal bij Hendriks. Hij verhandelt ze ook. Zo wordt er bijvoorbeeld geëxporteerd naar Duitsland, Polen of Tsjechië. "Maar wel naar de geregistreerde dieren- en vlindertuinen", benadrukt hij.
Populaire soorten
De Blauwe Morpho is de populairste vlinder die wordt geïmporteerd. De Amerikaanse Heliconius staat op nummer twee en is te herkennen aan de bruine tinten. De Uilvlinder mag ook niet ontbreken. Die heeft zijn naam te danken aan het oog op zijn vleugel, dat doet denken aan de starende blik van een uil.

Niet ieder land kan zomaar vlinders importeren. Daar zijn speciale papieren voor nodig. "Dat regelen wij met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiten, douane en KLM. Overigens moeten de herkomstlanden ook alle papieren op orde hebben."
Invloed Brexit
Sinds de Brexit heeft Hendriks het een stuk drukker. "De kosten voor de import blijven voor ons namelijk wél gelijk. Het maakt niet uit of we nou vijfhonderd of vijfduizend vlinderpoppen importeren."

De atalanta is nog steeds de vlinder die het meest in Nederland voorkomt
Import vlinders EU
Om de vlinders te mogen importeren en verhandelen binnen Europa, moeten ze langs een zogenoemd 'border inspection point'. Volgens de Europese regelgeving moeten producten van dierlijke oorsprong vanuit landen buiten de Europese Unie bij binnenkomst diverse controles ondergaan. Dit geldt zowel voor import als voor doorvoer over het grondgebied van de EU naar een derde land.
Bron: Kloosterboer
'Educatieve waarde'
Maar niet iedereen staat te popelen als het gaat om de import van nieuwe vlinders. "Het is een lastige kwestie", vindt Titia Wolterbeek, directeur van de Vlinderstichting, die controleert of de vlindertuinen in Nederland zich aan alle regels houden. "De vlindertuinen moeten gecertificeerd zijn om vlinders uit het buitenland te halen. De dieren mogen niet in het wild gevangen zijn en de handelaren moeten er een eerlijke boterham aan verdienen."

Stagiair ontdekt nieuwe vlindersoort: 'Naar mij vernoemd'
Maar de dieren leveren volgens Wolterbeek zo ook hun voordelen op. "De vlinders hebben een grote educatieve waarde en bovendien creëren ze het meer waardering en liefde voor de natuur. Dat is iets wat wij erg belangrijk vinden."
Bovendien maakt het Nederlandse klimaat de vlinderkweek lastig. "Tussen oktober en april staat de kweek in Nederland stil door de kou, maar in de tropen heb je dat probleem niet. Mensen in Nederland willen vlinders zien, en dat is zonder import nu eenmaal lastig."