Recyclen

Nooit meer naar de glasbak: Johan haalt je glas op voor een tientje

05 augustus 2021 12:02 Aangepast: 05 augustus 2021 12:16
Beeld © EditieNL

Het loopje naar de glasbak met lege flessen en plakkerige glazen potjes, het is misschien niet je favoriete dagbesteding. In Vught hoeft dat ook niet: Johan Paymans gaat het glas bij mensen thuis ophalen. Maar wat gebeurt er eigenlijk met het ingezamelde glas?

Tot 1 augustus kende Vught al een uitzonderlijke situatie: naast het afval kwam de gemeente daar ook het glas ophalen. Door een herindeling van de gemeente kwam daar begin deze maand een einde aan. Tot onvrede van veel inwoners, zo hoorde Johan Paymans in de slijterij die hij al 36 jaar runt.

"Ik kreeg in de winkel te horen dat veel mensen dat jammer vonden. Iemand zei: mag ik je bakfiets lenen, dan gaan we glas ophalen", vertelt Johan aan EditieNL. Zo ontstond bij hem het idee om het glas maar gewoon zelf op te gaan halen. "Veel mensen zijn bereid iets te betalen voor het gemak. Ik wil met mijn bestelbus met een kiepbak op pad."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vorkjes, rietjes en wattenstaafjes in de ban: dit moet je weten over het plasticverbod

Dankzij de dienst die Johan vanaf eind augustus aanbiedt blijft het loopje naar de glasbak de inwoners die daar geen zin in hebben dus bespaard. Wel tegen een bijdrage: mensen moeten een abonnement afsluiten voor een tientje per maand en ook nog een bijdrage doen voor de kratten die ze te leen krijgen.

"Een keer in de drie weken wil ik langskomen. Het is puur voor het gemak. Mensen hebben geen trek om het in een doosje of plastic tasje mee te nemen. En je krijgt er natuurlijk ook vieze handen door", aldus Johan.

Sorteren

Het is de bedoeling dat Johan het glas vervolgens aflevert bij de Afvalstoffendienst. Maar daar eindigt de reis van het glas natuurlijk niet. Veel glas wordt opnieuw gebruikt. Bij glasproducent Ardagh Group maken ze potjes en flesjes en daar speelt recycling een grote rol in. Maar niet al het glas kan zomaar gebruikt worden.

"Een ovenschaal of kristalglas kunnen wij er moeilijk uitfilteren", vertelt Joris Maas van het bedrijf. "Dat heeft net een andere structuur. Ook al gaat het de glasoven in, dan smelt het toch anders en kan de kwaliteit van de nieuwe pot of fles tegenvallen." Er moet dus goed gesorteerd worden. Als je alle kleuren bij elkaar gooit, wordt het nieuwe glas bijvoorbeeld snel bruin. "Dan moet je er extra middelen bijgooien om de kleur helder te krijgen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Laatste beetje tandpasta in tube: 'Restjes slecht voor recycling'

En glas schoonmaken voor je het weggooit? Dat hoeft niet. "Glasscherven moeten een bepaalde verontreiniging hebben, dan heb je organische vervuiling die heel belangrijk is. Dat maakt het proces van glas maken stabieler", legt Maas uit. "Alles schoonmaken kost extra energie, dus we hebben liever een constante vervuiling."

Goede motivatie

Glas is volgens Maas een van de weinige materialen dat honderd procent recyclebaar is. Hij vindt het dan ook een goed initiatief van Johan. "Het is in Nederland goed geregeld, maar soms is het lastig om voldoende glasscherven te verzamelen", zegt Maas. "Ik denk dat deur tot deur een goede motivatie is. Als het niet meer wordt opgehaald, nodigt dat uit om het glas weg te gooien bij het normale afval."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore