Ga naar de inhoud
Betere voorlichting

Zwangere veganisten krijgen geen goed voedingsadvies: 'Niet genoeg kennis'

Esmée is zwanger en veganistisch Beeld © EditieNL

Zwanger en vegan? Verloskundigen, gynaecologen en diëtisten kunnen deze vrouwen tijdens hun zwangerschap geen goed voedingsadvies geven. Dat blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC. Ze weten niet genoeg over het onderwerp, terwijl er wel steeds meer veganisten zijn in ons land. En goede voeding is van groot belang voor het kindje.

De 29-jarige Esmée Scherpenisse is 29 weken zwanger van haar eerste kindje. Ze is veganist en meldde dat bij haar verloskundige. "Ik kreeg niet heel veel advies erover. Ik denk ook dat ze dat niet kunnen geven, omdat ze het gewoon niet weten", vertelt ze aan EditieNL.

Ze denkt zelf dat ze gezond eet en niet direct risico loopt, maar toch had ze graag meer advies gehad. "Dan kun je bepaalde dingen ondervangen." Ze ging er dus ook zelf nog naar op zoek, maar kwam niet veel informatie tegen. "Het zou fijn zijn als er een richtlijn voor veganisten zou zijn. Dat je bijvoorbeeld erop moet letten om een bepaalde voedingsstof extra te eten."

Geen goede informatie

De ervaring van Esmée staat niet op zichzelf. Onderzoeker en gynaecoloog Deidre Meulenbroeks kwam op social media veel medische vragen tegen onder veganisten. "Die gingen voornamelijk over welke supplementen ze moesten nemen en of iemand ze kon adviseren daarover. Blijkbaar weten dokters er niet genoeg over en is er wel vraag naar."

Lang
Lees ook:
Lang niet alle sporters eten vlees: 'Staat mijn prestaties niet in de weg'

Uit het onderzoek dat Meulenbroeks vervolgens deed, kwam dan ook dat veganistische vrouwen tijdens hun zwangerschap moeite hadden om goede informatie te krijgen over hun dieet. "Er moeten echt nog stappen gezet worden." Want de veganistische groep krijgt nu meestal geen advies mee en dat klopt volgens de onderzoeker niet.

Als het aan Meulenbroeks ligt, komt er een algemene website met adviezen. "Het is belangrijk dat er een plek is waar deze vrouwen terecht kunnen. Maar een diëtiste is ook belangrijk, want er is niet één veganistisch dieet", zegt de gynaecoloog in opleiding.

Meer onderzoek

Ook onder de professionals mag er meer aandacht voor het onderwerp komen. Meulenbroeks: "Verloskundigen, gynaecologen en diëtisten staan wel open om er meer over te leren. De eerste duizend dagen van je conceptie zijn zo belangrijk en de manier hoe je eet heeft daar wel een grote invloed op. Dat is nog niet zo bekend onder professionals en als dat wat bekender wordt, dan wordt er ook meer over gesproken."

Wat die adviezen voor deze zwangere vrouwen dan worden, moet uit vervolgonderzoek blijken. "Dan gaan we kijken wat er voor veganistische zwangere vrouwen nou nodig is tijdens die periode."