Ga naar de inhoud
Diefstal voorkomen?

De campers van Afke en Linda werden gestolen: 'Hadden alleen nog zwemspullen'

De linker camper is inmiddels weer gevonden Beeld © Afke Bleeker/ Linda Jill

Wat een fantastische reis zou moeten worden liep uit op een nachtmerrie voor Afke Bleeker en Linda Jill. Hun campers werden afgelopen week gestolen met alles er nog in. En ze zijn helaas niet de enigen. Camperclub NKC ziet dit jaar veel meldingen van gestolen campers voorbijkomen.

"Het is echt afschuwelijk. Gister is onze camper gestolen in Milaan, op klaarlichte dag. Ik liep met mijn vriend een rondje, en toen we om twee uur ‘s middags terugkwamen stond hij er niet meer. We zijn alles kwijt. Alles voor de hond, accu’s, alle kleding", aldus Linda Jill die met haar vriend net is begonnen aan een reis die vijf weken zou duren. "We zouden deze weken rondrijden in Italië, Spanje en Frankrijk, dit is onze allereerste dag. En dan gebeurt direct dit. Echt een nachtmerrie."

Ook bij het gezin van Afke Bleeker was het vorige week raak. Zij waren Sardinië aan het ontdekken, toen hun camper werd gestolen terwijl ze aan het zwemmen waren. "We hadden alleen nog onze zwemkleding, een telefoon zonder oplader en handdoeken bij ons. De rest is allemaal gestolen, ook de knuffels van mijn kinderen. En dan zaten we ook nog in de middle of nowhere. We zouden 5 weken op tijd, maar het werden helaas maar 10 dagen", aldus een teleurgestelde Afke.  

"Op social media zien we geregeld meldingen van gestolen campers. Het lijkt meer voor te komen. Campers zijn duur, en dus voor dieven interessant om te stelen. Ze leveren meer op dan auto’s", vertelt Mieke Scharloo van camperclub NKC. Ook diefstal uit campers komt voor. "Dat gebeurt soms op het moment dat je het ‘t minst verwacht en zelfs als je denkt dat je de kampeerauto goed hebt afgesloten."

Linda Jill: "Ik had echt niet verwacht dat de camper zou worden gestolen. Hij stond in een drukke straat, gewoon op slot, er was veel zicht op de camper, en er waren jongeren die aan het basketballen waren. Harstikke veilig dachten wij. Daarbij is het een unieke camper, die je niet vaak ziet. Hij valt wel echt op. Je gaat er dan niet vanuit dat iemand dat meeneemt."

Oproep op Facebook

"De dieven zijn ook hondsbrutaal", voegt Afke toe. "Nadat ik een oproepje op Facebook had geplaatst, kreeg ik filmpjes doorgestuurd van mensen die de camper hadden gezien. Daarop zie je een gezin met o.a. de man die de camper gestolen heeft, en hij heeft de kleren aangetrokken van mijn man."

De camper van Afke is afgelopen maandag teruggevonden op Sardinië en kunnen ze binnenkort terugrijden naar Nederland. Voor Linda Jill is dat voorlopig nog toekomstmuziek. "Ik houd hoop. Het belangrijkste is dat we elkaar hebben. Heel veel mensen delen het bericht en proberen te helpen." Het bericht op Facebook over de vermiste camper van Linda Jill is inmiddels duizenden keren gedeeld. Linda looft 500 euro en 'eeuwige dankbaarheid' uit voor de gouden tip.

Kluis
Lees ook:
Kluis in je camper? Zo ga je diefstal tegen op de camping

TIPS OM INBRAAK TEGEN TE GAAN

Mocht je nog op reis gaan met de camper, dan staan er tips op de website van NKC om inbraak tegen te gaan. Mieke Scharloo: "De beste manier om de kans op inbraak te verkleinen, is door geen kostbare spullen in de camper achter te laten. Diefstal gebeurt echt niet alleen in donkere achterafsteegjes. Dus stop kostbare spullen in ieder geval goed weg, liefst in een kluis."

Volgens Kees Hubert, van alarmcentrale SOS International zijn dit de inbraakgevoelige plekken van de camper: "Absolute favoriet bij inbrekers zijn de zijramen van het leefgedeelte. Bij eenvoudigere modellen kan een dief met een schroevendraaier het raam open wrikken en daarna met een liniaal de grendeltjes open duwen. Soms is dat niet eens nodig: dan laten mensen die raampjes gewoon op een kier staan."

Een andere zwakke plek van de camper is de zijdeur. Het slot daarvan stelt niet veel voor. "Er zijn goede extra opzetsloten in de handel voor de camperdeur. Daarmee wordt het forceren van de deur een stuk lastiger en daar gaat het in de praktijk om. Net als bij woningen kiezen inbrekers ook bij campers voor de minst beveiligde exemplaren. Het dakraam wordt zelden gebruikt om toegang te krijgen tot campers. Want waarom zou je klimmen als het via een zijraam kan?" reageert Hubert nuchter.

Andere tips die Kees Hubert zelf ook toepast: "Hang een hondenriem aan de deur en zet een hondenbakje buiten. Dat werkt echt! En wij hebben zelf altijd een oude telefoon op tafel liggen en een portemonnee met nepgeld in de besteklade. De kans is groot dat eventuele inbrekers dat vinden en meteen vertrekken. Het gaat ze puur om een snelle buit." 

En tot slot: "Diefstal uit campers komt overal voor. Wel kun je de kans verkleinen. De kans is natuurlijk groter als je in een donker, verlaten steegje parkeert of langs de snelweg overnacht. Rijd dan liever even een stukje om en ga op een camperplaats of een camping staan. Daar hebben mensen over het algemeen toch meer de neiging om op elkaars spullen te letten."

Als er ingebroken is in jouw camper of de camper is gestolen, dan kun je het beste contact opnemen met de alarmcentrale van je verzekeraar.