Ga naar de inhoud
Olympisch kampioen Tom Daley

Ook mannen breien om rustig te worden: 'Heeft mijn leven veranderd'

Dennis van Brink is dol op breien

Even lekker ontspannen met een breiwerkje: je verwacht het misschien van je oma of tante maar waarschijnlijk niet snel van een stoere olympische sporter. Olympisch kampioen Tom Daley uit Groot-Brittannië werd tussen de wedstrijden door regelmatig breiend op de tribune gespot; hij wordt er lekker rustig van. En dat geldt voor meer mensen.

Schoonspringer Tom Daley breit op de tribune tijdens de wedstrijden. Hij breide zelfs een hoesje voor zijn gouden plak. Ook Dennis van den Brink, in de handwerkwereld ook wel bekend als Dendennis, breit overal waar het maar kan. In de trein, op reis, noem maar op. Op Instagram heeft hij ruim 23 duizend volgers.

Op zoek naar rust

Inmiddels is hij al negen jaar fervent breier en haker. "Ik werkte in de reclamewereld en zat soms wel zestig tot tachtig uur per week achter een scherm", vertelt hij aan EditieNL. "Ik kwam nergens tot rust, en ik was op zoek naar iets waarvan ik dat wel zou komen."

Zoon
Lees ook:
Zoon voor schoonspringer Tom Daley

Dus probeerde hij allerlei creatieve hobby's. Van den Brink begon met de Japanse vouwkunst origami, maar daar werd hij niet blij van. Uiteindelijk kwam hij uit bij breien en haken. "Als ik dat doe, ben ik echt alleen maar daarmee bezig. Je bent steken aan het tellen en dat is ontzettend rustgevend, want je krijgt geen andere prikkels binnen."

Breiende mannen

Hij is blij dat Daley dit ook zonder schaamte doet. "Daardoor wordt nu anders naar mij gekeken. Ik was een van de eerste mannen die in het openbaar breide en werd toch altijd raar aangekeken. Nu heb je zo'n fantastische man die op de tribune aan het breien is."

Joep
Lees ook:
Joep (17) geeft boek uit over haken en breien: 'Ik wil mensen inspireren'

Het brei-imago kan wel een steuntje in de rug gebruiken, want het wordt niet bepaald gezien als een stoere mannenbezigheid. "Ik brei vaak in het ov. Vaak is er van de overkant van het perron 'homo' naar me geroepen."

Taboe

Dennis heeft van zijn hobby inmiddels ook zijn werk gemaakt. Hij schrijft boeken over breien en geeft workshops. "Breien en haken heeft mijn leven veranderd. Ik hoop dat door Tom Daley het taboe nu wordt doorbroken. En dat breien in het rijtje yoga en meditatie komt te staan."

Rustgevende werking

Volgens hoogleraar cognitieve psychologie Stefan van der Stigchel heeft breien een rustgevende werking omdat het niet per se een beroep doet op je aandacht. "Bij boeken lezen of puzzelen moet je echt nadenken. Bij breien is dat anders. Ik heb ook veel studenten die tijdens colleges breien. Dat wil niet zeggen dat ze niet luisteren. "

Breien kan stress verminderen doordat het meditatief werkt. "Er komen ritmische repetitieve handelingen bij kijken en dat kan ervoor zorgen dat je je hoofd makkelijker vrij maakt."