Ga naar de inhoud
5000 meter

Gouden plak dankzij koffie? 'Het stimuleert de stofwisseling'

Hassan en Hoogland Beeld © ANP

De medaillespiegel is verder uitgebreid. Sifan Hassan pakte maandag goud op de 5000 meter in Tokio en ook de baanwielrenners behaalden een gouden plak. Volgens sprinter Jeffrey Hoogland mede dankzij flink wat koppen koffie. Sifan hassan wijdde haar overwinning ook aan het gevoel van 'twintig koppen koffie'. Is cafeïne de sleutel tot een gouden medaille?

Hassan viel eerder die dag tijdens de series op de 1500 meter, al won ze de race uiteindelijk toch. Ze had maar weinig vertrouwen in haar finale op de 5000 meter later op de dag. Tegen de NOS zei Hassan dat het leek alsof alle energie uit haar benen was verdwenen na de valpartij. Toch wist ze zichzelf te herpakken: "Het voelde alsof ik twintig koppen koffie had gedronken."

'Extra sterk'

Ook baanwielrenner Jeffrey Hoogland won vandaag goud op de teamsprint. Zijn overwinning dankt hij naar eigen zeggen ook aan het zwarte goud. "Ik neem ook altijd veel cafeïne tot me, waardoor je extra sterk bent. Je staat gewoon te borrelen om te gaan en drie rondes eruit te knallen met het team."

Hoogland
Lees ook:
Hoogland 'knalde op cafeïne' en Lavreysen op thee met honing

Maakt koffie de sporters onoverwinnelijk? Koffie heeft volgens deskundigen een stimulerende werking voor het hele lichaam, inclusief het hart. "De inspanning voelt minder zwaar. Als je geen zin hebt om te sporten, drink dan een kopje koffie. Het helpt, zeker als je kijkt naar de ervaringen van grote groepen sporters", legt sportcardioloog Harald Jorstad uit aan EditieNL.

Doping

Maar als het sporters helpt: wordt cafeïne dan niet als een soort doping gezien? Voorheen wel, maar dat gaf problemen: je mag toch wel een kop koffie drinken? Daarom staat cafeïne sinds 2004 niet meer op de dopinglijst van het Internationaal Olympisch Comité.

Het middel staat wél nog steeds op de monitorlijst. "Bij een explosieve stijging kunnen zij kijken of het weer verboden moet worden", legt Herman Ram van de dopingautoriteit uit aan EditieNL.

Te
Lees ook:
Te veel cafeïnedrankjes kunnen fataal zijn: 'Slecht voor je hart en nieren'

Cafeïne wordt vooral als genotsmiddel gebruikt en is sociaal volledig geaccepteerd. Mensen mogen zo veel cafeïne drinken als ze willen. "Het stimuleert de stofwisseling, net als amfetamine en cocaïne. Het laat je lichaam sneller voedsel verbranden", zegt Ram.

Maar er zitten ook gevaren aan overmatig gebruik van cafeïne. "Je gaat door je pijn- en vermoeidheidsgrens heen, waardoor je niet meer goed naar je lichaam luistert."

Advies 

Cafeïne komt na inname snel in het bloed terecht. De helft zit binnen drie tot vier minuten na het eten of drinken in je bloed. Pas na een halfuur tot 2,5 uur na het drinken van je koffie, ervaar je de effecten.

"Een inname van cafeïne van vierhonderd milligram per dag of minder - wat neerkomt op ongeveer vier kopjes koffie - heeft geen of mogelijk een positief effect op de gezondheid van hart en bloedvaten. Cafeïne levert in die hoeveelheden geen risico op kanker."

Bron: Voedingscentrum