Onderzoek Erasmus MC

Proef met antistoffen tegen coronavirus: 'Lichaam maakt ze zelf niet aan'

03 augustus 2021 14:22 Aangepast: 03 augustus 2021 15:00
Nanny krijgt antifstoffen toegediend Beeld © EditieNL

Een grote groep Nederlanders maakt zelf geen of onvoldoende antistoffen aan. Het gaat naar schatting om een half miljoen tot een miljoen mensen. En dat is een groot probleem, want zelfs na twee coronaprikken kunnen zij nog steeds flink ziek worden. Het Erasmus MC in Rotterdam heeft nu een behandeling met zogenaamde monoklonale antistoffen om deze groep te helpen.

Nanny Verlegh krijgt de antistoffen toegediend. Door een longaandoening maakt haar lichaam zelf geen antistoffen aan. "Ik had beide prikken gekregen met het coronavaccin, maar later bleek dat ik door mijn medicijnen geen antistoffen kon aanmaken. Dan schrik je je helemaal rot."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Helft donoren heeft antistoffen, maar hoe lang duurt die bescherming?

De antistoffen worden toegediend aan patiënten zoals Nanny die zelf geen antistoffen aanmaken. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die niet gevaccineerd zijn, en nog geen antistoffen hebben aangemaakt, of mensen die om medische redenen geen antistoffen kunnen aanmaken.

Monoklonale antistoffen

Bart Rijnders, internist-infectioloog van het Erasmus MC legt uit hoe het werkt: "We werken met monoklonale antistoffen. Dat zijn krachtige antistoffen die in laboratorium worden gemaakt en oorspronkelijk bij Covid-patiënten zijn ontdekt." Mensen die Covid hebben gehad maken antistoffen aan, bij sommige mensen zijn dat hele goede antistoffen. "Deze halen we uit het lichaam en brengen we naar ons lab waar we ze kopiëren en vermenigvuldigen."

Antistoffen na vaccinatie

Na je vaccinatie maakt je lichaam antistoffen tegen corona aan. Wanneer je toch besmet wordt zullen deze antistoffen het virus aanvallen. Maar voor mensen die problemen hebben met het aanmaken van antilichamen is het anders. Na vaccinatie maakt het lichaam geen antistoffen aan, waardoor bij besmetting het virus vrij spel kan krijgen.

Bron: Eramus MC

Nanny is bang dat ze ondanks haar vaccinaties alsnog corona krijgt. Daarom doet ze mee met het onderzoek van het Erasmus MC. "Als ik corona krijg heeft mijn lichaam ondanks de vaccins geen antistoffen aangemaakt en ben ik nog steeds in gevaar."

In het ziekenhuis krijgt ze daarom antistoffen ingespoten via een infuus. "Daarna moet ik elke week een paar keer terugkomen om te kijken of ik uiteindelijk antistoffen heb aangemaakt."

Monoklonale antistoffen tegen corona

Ook mensen met een coronabesmetting winnen met deze behandeling veel tijd. Rijnders: "Als iemand met een coronabesmetting het ziekenhuis inkomt kijken we hoeveel antistoffen er in het lichaam zitten. Zijn die er niet, dan brengen we monoklonale antilichamen aan. Daarmee win je veel tijd, want als het lichaam zelf antistoffen moet maken duurt dat een paar dagen. En dat kan net het verschil maken of je op de Intensive Care belandt of niet."

"Ook vergroten deze antistoffen de overlevingskans met ongeveer zes procent. Dat lijkt weinig, maar je moet je bedenken dat als je bij ons op de intensive care komt je overlevingskansen tussen de 15 en 20 procent zijn, afhankelijk van de persoonlijke situatie. Dus dat is wel degelijk een slok op een borrel."

Antistoffen

Van alle Nederlanders hebben naar schatting 500.000 tot een miljoen mensen problemen met het aanmaken van antistoffen. Van alle coronapatiënten die in het ziekenhuis terecht komen heeft ongeveer 5 tot 10 procent problemen met het aanmaken van antilichamen.

Bron: Eramus MC

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore