Kinderwens

Homostel lanceert kledinglijn om ivf-traject te bekostigen

03 augustus 2021 10:05 Aangepast: 04 augustus 2021 08:59
Rick (links) en Walther Beeld © Eigen foto/ Susan Bonhof fotografie

Walther Verheij en Rick Otten uit Almere willen dolgraag een kind. Alleen zijn de mannen daarvoor afhankelijk van een ivf-traject en dat loopt voor homostellen al snel in de papieren. Om de droom te bekostigen heeft het koppel een kledinglijn gelanceerd: Pa-Pa.

Walther (31) en Rick (28) zijn na zeven jaar relatie toe aan het realiseren van hun grote droom: een kind. Alleen gaat dat niet zonder slag of stoot. "Er komt voor een homostel ontzettend veel bij kijken", vertelt Walther aan EditieNL.

"Het is erg moeilijk om een draagmoeder te vinden. In Nederland bestaat er niet zoiets als een draagmoederbank, zoals je een spermabank hebt. Je mag ook geen oproep plaatsen voor een draagmoeder of eiceldonor. Eigenlijk moet je spontaan iemand tegenkomen."

Duur

Daarnaast kost het veel geld. "Je moet niet alleen het traject betalen, maar ook een advocaat, psychologische testen en een soort van onkosten voor de draagmoeder. Het kan wel oplopen tot 100.000 euro", aldus Walther.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Myrthe: 'Ik geef mezelf nog een jaar om de man te vinden die mijn kinderwens vervult'

Dat is geen bedrag dat het stel in een oude sokkenla heeft liggen. "Op het internet zagen we veel andere homostellen die crowdfundingsacties starten met dit doel. We wisten al snel dat dat niets voor ons was. Ons hele leven werken we al hard voor ons eigen geld om de dingen te bereiken die we willen. Het voelt niet goed om nu ons handje op te houden en geld te vragen."

Pa-Pa

Daarom verkopen ze uniseks T-shirts, hoodies en tassen van hun eigen merk Pa-Pa. "De naam staat voor twee papa's", legt Walther uit. "We hebben geen achtergrond in de kledingindustrie – we werken beiden in de zorg – maar wilden een product kiezen dat iedereen gebruikt."

Ze verkopen T-shirts, hoodies en tassen Ze verkopen T-shirts, hoodies en tassen

Hun website is niet alleen een webshop, maar ook een platform waar andere homostellen informatie kunnen vinden over de opties om kinderen te krijgen. "Wij vonden dat er online weinig goede informatie te vinden was toen we er zelf naar zochten. Alles stond verspreid over verschillende sites. We moesten eerst heel goed zoeken om erachter te komen hoe het nou precies zit", zegt Walther.

Adoptie

De volledige opbrengst gaat naar het ivf-traject. "Een kind adopteren is voor ons ook nog een optie, maar dat gaat nog lastiger", vertelt Rick. "Het duurt heel erg lang en veel landen staan geen adoptie toe door homostellen. De kans dat ivf lukt is groter, dus focussen we daarop."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Blunder in Amerikaanse ivf-kliniek: vrouw bevalt van andermans kinderen

Een maand geleden hebben ze Pa-Pa gelanceerd en inmiddels staat de teller op 4000 euro. "We hebben dus nog een lange weg te gaan. Ik hoop ontzettend dat het lukt en dat we het mooie, liefdevolle gezin kunnen vormen waar we van dromen", aldus Walther.

Rick vult aan: "Ik denk dat dit de moeilijkste opgave is die we in ons leven krijgen. Het zou geweldig zijn als het lukt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore