Zuidoost-Europa

Op vakantie bij de bosbranden: 'Het vuur kwam steeds dichterbij'

02 augustus 2021 16:58
Nienke en Jesse zijn gisteren gevlucht uit hun hotel op Rhodos

Zuidoost-Europa is zwaar getroffen door bosbranden. In Griekenland, Italië en Turkije woeden al dagenlang vlammen. Onder de getroffen gebieden zijn ook veel populaire vakantieoorden. Moet je daar als toerist nu nog naar afreizen? En wat zijn je rechten als vakantieganger?

Tientallen plaatsen in Italië, Turkije en Griekenland zijn flink getroffen door de branden, met evacuaties en stroomuitval als gevolg. Toch blijkt op Schiphol vandaag dat veel mensen zich niet laten tegenhouden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dorpen rond Turks toeristenoord Bodrum geëvacueerd om bosbranden

"Ik heb er een paar maanden naar uitgekeken en lang gespaard voor de vakantie. Dus we gokken het er maar op", vertelt reiziger Pim op Schiphol aan EditieNL. Hij is onderweg naar Rhodos. "Een vriend van me is vanmorgen gevlogen en die zei: het gaat wel redelijk. Dus ik maak me geen zorgen. Als het heel erg is komt er vast iemand ingrijpen."

Pim vliegt vandaag naar Rhodos Pim vliegt vandaag naar Rhodos

Ook Marcel maakt zich niet druk. "Ik heb de berichten over Rhodos gehoord, maar ik wacht even wat er uitkomt. Ik denk dat ze het wel kunnen oplossen. En ik ben goed verzekerd."

Elise stapt in hetzelfde vliegtuig naar het Griekse eiland. "Ik heb het nieuws vanmorgen pas gehoord. De ernst van de situatie ken ik nog niet. We zien het wel. We willen nog steeds graag naar deze bestemming."

Elise maakt zich geen zorgen Elise maakt zich geen zorgen

Paniek

Maar Nienke Langendam weet inmiddels wel beter. Zij verblijft op dit moment met haar vriend Jesse op Rhodos. Haar hotel is dicht bij de branden. "Gisteren was het hier echt niet leuk. De brand was niet onder controle en de paniek zat er goed in. Bij mij ook."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Natuurbranden treffen Italiaanse en Griekse vakantiebestemmingen

Ze voelde zich erg onveilig. "Er was geen wifi, geen water en geen licht. Je kon buiten bijna niets zien en het stonk heel erg. We wisten niet wat we moesten doen. De locals zijn nergens van op de hoogte vanwege de stroomuitval. Niemand kon ons vertellen wat er precies aan de hand was. Ondertussen zagen we het vuur steeds dichterbij komen. Dan leef je echt in onzekerheid."

Vluchten

Het stel heeft besloten hun spullen te pakken en het hotel te verlaten. "Gelukkig hadden we een huurauto. Daarmee zijn we naar het zuiden gegaan, want we zagen dat het vuur daar voorlopig niet zou komen." Inmiddels is ze toch weer terug in haar eerste hotel, omdat de situatie stabieler lijkt.

Weersvoorspelling

Volgens Buienradar blijft het dit weekend in Zuidoost-Europa heet en droog. Ook volgende week is nog geen zicht op regen.

Annulering

Of je als toerist in een van deze gebieden je geld terug kunt krijgen, hangt af van de situatie en de manier waarop je hebt geboekt. "Stel je heb een pakketreis in het vooruitzicht en je kunt je vakantiebestemming niet bereiken omdat de overheid het afraadt, dan is de touroperator verantwoordelijk", vertelt Bas Knopperts, expert reisverzekeringen bij Independer, aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dorpen Griekenland ontruimd wegens bosbrand

Die kan ervoor kiezen de reis te annuleren. "Dan heb je recht op je geld. Of ze zorgen ervoor dat je op vakantie kunt naar een ander gebied waar geen bosbranden zijn." In het geval dat je zelf niet naar een gebied durft af te reizen, heb je hier geen recht op.

Losse vlucht

Veel mensen boeken echter op eigen gelegenheid een vlucht en overnachting, zonder dat daar een reisorganisatie aan te pas komt. "Dat is lastiger, wat je rechten betreft. Je bent dan afhankelijk van je annuleringsverzekering. Heb je er een en je kunt niet op de plek van bestemming komen, dan kan de verzekering het geld teruggeven. Als je geen annuleringsverzekering hebt, dan ben je je geld kwijt."

Locaties

Op dit kaartje kun je zien waar de branden precies woeden. 

Reis afbreken

Als je al op je vakantiebestemming bent en je moet de reis afbreken, dan kun je er in het geval van een pakketreis op rekenen dat de touroperator regelt dat je thuiskomt. "De niet-genoten reisdagen kun je bij hen verhalen." Als je los hebt geboekt, kun je het best de reisverzekering bellen. "Die helpt je met terugkomen. Met een annuleringsverzekering kun je ook je gemiste reisdagen vergoed krijgen."

"Maar let op", voegt hij toe. "Een annuleringsverzekering moet je vaak binnen zeven dagen hebben afgesloten nadat je je vakantie hebt geboekt. Bosbranden vallen over het algemeen onder de dekking van de verzekering. Maar controleer wel goed waar je precies voor bent verzekerd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore