Olympische Spelen

Kano repareren met condoom: 'Het is de beste manier'

02 augustus 2021 14:35 Aangepast: 02 augustus 2021 14:36
Kanovaarder Martina Wegman Beeld © EditieNL

Een opmerkelijk bericht uit Tokio vorige week: de Australische kanovaarster Jess Fox repareerde kaar kapotte kano met een condoom. Toch blijkt het niet zo opmerkelijk want volgens andere kanovaarders is een reparatie met een condoom de beste manier.

In een filmpje op TikTok is te zien hoe de Australische gouden medaillewinnaar Jess Fox haar kano repareert. Eerst smeert ze er een laag carbon op en vervolgens wordt er een condoom overheen gebracht.    

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gouden Australische kanovaarster repareert boot met condoom

Kanovaarster Martina Wegman – die zelf net terug is uit Tokio – is bekend met het condoomtrucje. "De achterpunt van de kano moet een bepaalde dikte hebben", legt ze aan EditieNL uit. "Maar omdat je met de kano makkelijk kan omslaan wil de achterkant nog weleens beschadigd raken." Die schade wordt dan gerepareerd om de kano weer op de juiste dikte te krijgen.

'Blijft niet plakken'

"Ik schuur het eerst vlak en daarna breng ik er een speciale snelle hars en carbon op." Vervolgens gaat er dan een condoom overheen. "Het is de beste manier. Het condoom zorgt ervoor dat de hars goed uithardt en dat het een gladde afwerking heeft. Ook blijft de hars niet aan het condoom plakken waardoor het gemakkelijk te verwijderen is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Condooms ontbreken dit keer in olympisch dorp vanwege coronavirus

Dat een condoom gebruikt wordt om een kano te repareren verbaast Megan Smit van EasyToys niks. Als productspecialist weet ze als geen ander hoe sterk condooms zijn. "Condooms moeten ontzettend sterk zijn. Er zijn hele strenge eisen en ze worden op verschillende manieren getest." Zo worden er met een ijzeren staaf elektropulsaties aan gegeven en wordt een condoom opgeblazen met wel 18 liter lucht. Het materiaal moet opgerekt kunnen worden tot wel zes keer de originele lengte. Daarnaast moet het materiaal een temperatuur van 70 graden kunnen verdragen.

Gebroken arm

Condooms worden volgens Smit dan ook voor meer doeleinden gebruikt dan alleen in de slaapkamer. "Als je een arm of been gebroken hebt kun je je gips er goed mee inpakken. Je kunt er ook je telefoon in doen op het strand of in het water en bij autopech kun je er ook iets mee vastbinden. Dan werkt het als een sterk elastiek."

Hieronder zie je hoe de kano van Fox gerepareerd wordt met een condoom. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore