Goed idee?

Apparaat voorkomt met hoge toon dat hond op bank springt

03 augustus 2021 11:29 Aangepast: 03 augustus 2021 17:14
Tref jij je hond regelmatig ook zo aan? Beeld © Getty Images

Veel honden mogen het niet maar doen het wel: op de bank springen als hun baasje niet thuis is. Tot grote ergernis van de hondenbezitter, die bij thuiskomst een vieze of zelfs kapotte bank aantreft. Het apparaatje Petaway zou de oplossing zijn. Maar werkt het echt?

Toen Ad Greaves op een dag thuiskwam en de zoveelste kapotte bank aantrof, was hij het zat. Samen met ontwerper Hans Pols heeft hij Petaway ontwikkeld. Dit apparaat leg je op de bank als je weggaat. Als de viervoeter erop springt, zendt het een hoge toon uit die honden vervelend vinden. Dit zou de dieren eraan herinneren dat ze iets doen wat niet mag.

Geen wondermiddel

Het apparaat is niet voor elke hond en eigenaar geschikt, zegt Pols. "Iedere hond reageert er anders op. Sommige worden direct afgeschrikt, anderen springen alsnog op bank. Er zijn honden die er maling aan hebben. Dus het is met een slag om de arm." 

Medebedenker Pols denkt dat het apparaat bij de helft van de honden effectief is. "Dit apparaat is niet hét wondermiddel. Je moet als baasje ook zelf aan de slag om het gedrag af te leren, zodat de hond weet dat het niet mag wat hij doet. Het apparaat dient als verlengstuk van jouw opvoeding."

Geen goede oplossing

Hondentrainer Lesley van Alfen is geen voorstander van het apparaat. "Je voorkomt er dan misschien mee dat de hond op de bank springt, maar je lost het gedrag er niet mee op. Daarnaast kan de piep het gevoel van de onveiligheid die de hond ervaart verhogen", zegt ze tegen EditieNL.

Het is volgens haar een slecht teken als een hond opstandig gedrag vertoont en de bank bijt. "Als ik zulke problemen binnenkrijg is het eerste wat ik doe kijken of de hond wordt voorzien in de basisbehoefte. Krijgt hij genoeg eten? Wandelt hij genoeg? Dat soort zaken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verstoppertje spelen met honden: mantrailers zoeken vrijwilligers

Het gedrag kan voortkomen uit angst of frustratie om alleen te zijn. "Het hangt ervan af wat voor hond je hebt. Sommige rassen kunnen makkelijker alleen zijn, andere hebben er echt last van als het baasje te lang weg is. De opvoeding en de training spelen een belangrijke rol. Honden kunnen getraind worden om alleen te zijn. Maar dat gaat in babystapjes. Een simpelere oplossing is om je hond mee te geven aan een uitlaatservice of naar de dagopvang te brengen."

Pols is het eens met de hondentrainer, toch denkt hij dat het apparaatje in sommige gevallen wel kan werken. "Het apparaatje is ontworpen om gezonde, vrolijke honden die hebben geleerd niet op bank, stoel of bed te komen, op een milde manier te corrigeren wanneer het dat toch doet als het baasje van huis is."

Crowdfunding

Het apparaat is nog niet op de markt. Op 14 september start een crowdfundingscampagne via Kickstarter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Is deze nog vers? Boa's gebruiken warmtecamera's voor hondendrollen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore