Ga naar de inhoud
'Copa de Padel'

Eerste internationale padeltoernooi staat op de agenda: is de sport een blijvertje?

Gert-Jan van Dijke, organisator padeltoernooi Beeld © EditieNL

Het eerste grote internationale padeltoernooi van Nederland wordt in september georganiseerd in Utrecht. De relatief jonge sport – die lijkt op een combinatie van tennis en squash – is met een sterke opmars bezig. "Dit gaat een van de grootste sporten van Nederland worden."

Inmiddels heeft de sport al zo'n 75.000 spelers aan. Frank Neering van de KNLTB heeft vertrouwen in de toekomst van deze sport, die sinds 2011 in Nederland gespeeld wordt.

"Er zit nog enorm veel in het vat. In de komende vijf jaar stormen we zeker de top vijf sporten in Nederland binnen. Je ziet het vooral aan het aantal locaties. Er worden zo veel banen bijgebouwd", vertelt hij aan EditieNL.

Waarom padel wel?

Af en toe komt er een nieuwe sport bij in Nederland, maar niet alles haalt het. Toch lijkt padel met open armen te zijn ontvangen door Nederlandse sporters. "Padel is een hele laagdrempelige sport. Als de tegenstander je bij tennis voorbij slaat, is het spel over. Maar bij padel komt de bal terug en kun je weer door. Dat leidt tot hilarische taferelen op de baan."

Duizend padelbanen

De sport is in Mexico ontstaan en via Argentinië naar Spanje over gevlogen. Daar is padel momenteel het populairst. Spanje heeft ongeveer vier miljoen beoefenaars. Vier jaar geleden rukte de sport op in Nederland en had de sport 10.000 beoefenaars. Inmiddels zijn dat er 75.000. Ook tikt het aantal padelbanen hard door. Dat zijn er nu ongeveer duizend.

'Copa de Padel'

Dat de sport populair is, blijkt wel uit de voorinschrijvingen voor het internationale toernooi. De teller staat nu op 2100 deelnemers. "Ik had niet verwacht dat er nu al zo veel belangstelling voor zou zijn", zegt Neering. Deze zomer komt er op het Jaarbeursplein in Utrecht een speciaal padelstadion. Het stadion moet nog opgebouwd worden.

Barry
Lees ook:
Barry Atsma over zijn nieuwe favoriete hobby: 'Niks zo leuk als padel'

Of Nederland kans maakt om het toernooi te winnen? Waarschijnlijk niet. "Het Nederlandse niveau is hard omhoog gegaan. We zullen Spanje moeten verslaan, maar zij zijn by far de beste", vertelt Gert-Jan van Dijke, organisator van Copa de Padel, "Maar er komt nu een nieuwe generatie padelspelers aan, waarmee we steeds beter kunnen worden in deze sport."

Padel is een blijvertje

'Padel, huh, wat?' zal er nog regelmatig klinken. Toch is de kans groot dat de sport in Nederland blijft. Dat blijkt ook uit onderzoek van het Mulier Instituut, een sociaalwetenschappelijk sportonderzoeksinstituut. "De groei is duidelijk zichtbaar én padel is aan een opmars bezig in het buitenland", vertelt directeur van het Mulier Instituut, Hugo van der Poel, aan EditieNL.

Dries
Lees ook:
Dries Roelvink en Bas Smit genieten van 'nieuwe' sport Padel

Vanwege de grote belangstelling in het buitenland voor de sport, bestaat volgens Van Der Poel de kans dat padel aan het lijstje van olympische sporten wordt toegevoegd. Zeker als de Spelen in landen als Mexico of Spanje wordt georganiseerd. Het gastland mag namelijk altijd sporten voordragen.

"Bovendien maken de Olympische spelen zich zorgen of ze de jeugd nog wel aanspreken. En bij nieuwe sporten heeft het bestuur vaak het idee dat de jeugd enthousiast is en dat zorgt voor nieuwe aanwas."