'Kunst in de openbare ruimte is geldverspilling', zo zegt de gemeenteraadspartij Leefbaar Etten-Leur. Zij vindt dat de gemeente geld uit het kunstpotje moet besteden aan zaken waar bewoners écht iets aan hebben, zoals speeltoestellen voor kinderen. Is kunst in woonwijken echt geldverspilling of kan het juist van toegevoegde waarde zijn?
De gemeente Etten-Leur streeft ernaar om in iedere woonwijk een kunstwerk te plaatsen. In de Rochussenlaan staat bijvoorbeeld een zwarte ezel op de stoep. "Die heeft 75.000 euro gekocht. Als die ezel nou op een grasveldje had gestaan, konden kinderen er nog op klimmen, maar op het trottoir? Geen enkele wijkbewoner heeft daar iets aan", zegt Clasien de Regt van Leefbaar Etten-Leur tegen EditieNL.
'Belachelijk'
De partij vindt het een ander verhaal wanneer de kunstwerken een dubbele functie hebben óf echt van meerwaarde zijn. "Zo hebben we het kunstwerk 'De Fiets' in een wijk, zodat de weg en sloot van elkaar worden gescheiden. Zo valt niemand daar in het water." Toch vindt De Regt – nu er veel bezuinigd moet worden – dat kunst als eerste moet inleveren.

Momenteel zit er in de reservepot 'Cultuur' van de gemeente 283 duizend euro. Leefbaar Etten-Leur ziet dat geld liever naar andere doeleinden gaan, zoals speeltoestellen in de wijk. "Dit jaar hebben vandalen een speeltoestel vernield. Mensen in de wijk hebben toen een inzamelingsactie opgezet voor een nieuw toestel, want de gemeente had daar geen geld voor. Dat is toch belachelijk?"
Waardevol element
Maar niet iedereen is het daarmee eens. Oprichter van Blind Walls Gallery, Dennis Elbers, vindt juist dat kunst in woonwijken enorm waardevol kan zijn, mits je de bewoners erbij betrekt. Hij heeft al meer dan honderd muurschilderingen gerealiseerd in Breda. "Iedere muurschildering is gebaseerd op een uniek verhaal uit de stad", vertelt hij aan EditieNL.

Volgens Elbers versterkt kunst de samenhang tussen bewoners. "We betrekken mensen uit de buurt erbij. Aan de hand van anekdotes en foto's van bewoners kiezen we welk verhaal we op de muur gaan vertellen en op welke manier."
Ramon Dekkers
Een voorbeeld daarvan is de schildering waarmee een ode werd gebracht aan de overleden Ramon Dekkers, vijfvoudig wereldkampioen thaiboksen. Hij was bewoner van de wijk Tuinzigt in Breda. "Buurtbewoners zijn enorm trots op hem. De schildering vertelt het verhaal van iemand uit een achterstandswijk wereldberoemd wordt. Dus: kunst in de wijk is geen garantie, maar kan heel waardevol zijn."
Reactie Gemeente Etten-Leur
"Wij stimuleren kunst in de wijken, zodat zoveel mogelijk inwoners en bezoekers van de gemeente Etten-Leur op een laagdrempelige manier in aanraking komen met cultuur. Zo is letterlijk en figuurlijk kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk en te beleven. Het kunstwerk wordt samen met vertegenwoordigers uit de wijk gekozen. Bovendien verfraait de kunst de wijken. Net zoals je dat thuis doet met de inrichting van je woning."