BMX'er Niek Kimman

Goud winnen door adrenaline: 'Er gaat meer bloed naar de spieren'

30 juli 2021 14:44 Aangepast: 30 juli 2021 15:05
Volgens hormoondeskundige Ralph Moorman gaat er meer bloed naar de spieren door adrenaline Beeld © EditieNL

Een bijzondere prestatie van BMX'er Niek Kimman. Hij won goud op de Olympische Spelen. Nu is dit an sich natuurlijk al heel knap, maar als je bedenkt dat hij de wedstrijd reed met een scheur in zijn knieschijf dan is het helemaal bijzonder. Hij herstelde naar eigen zeggen zo goed door een combinatie van pijnstillers en adrenaline. Maakt adrenaline onoverwinnelijk?

Maandag liep er een official tijdens een training de baan op waardoor Kimman ten val kwam. Hij liep daarbij een scheur op in zijn knieschijf. Hij herstelde wonderbaarlijk goed. Tegen de NOS zei hij dat dat kwam door een combinatie van pijnstillers en adrenaline.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

BMX'er Niek Kimmann snelt naar goud: 'Sta ik weer te janken als een baby'

"Adrenaline is een stresshormoon dat wordt aangemaakt in de bijnier", legt inspanningsfysioloog Maria Hopman van de Radboud Universiteit uit aan EditieNL. "Het is evolutionair gezien een belangrijk hormoon. Mensen die vroeger oog in oog stonden met een leeuw kregen een shot extra adrenaline en konden zo ineens harder rennen."

Burn-out

En zo werkt het hormoon eigenlijk nog steeds. Vooral in kortdurende situaties zoals een wedstrijd. "Door adrenaline krijg je een verwijding van de luchtwegen waardoor er meer zuurstof in het bloed komt en hoe meer zuurstof in het bloed hoe beter." Toch werkt het alleen in korte explosieve situaties. "Als het lichaam een langere tijd adrenaline aanmaakt kan het bijdragen aan een burn-out."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

BMX'er Kimman blesseert knie door aanrijding met official

Wanneer het stresshormoon in het lichaam vrijkomt dan kan het lichaam op verschillende manieren reageren. Hormoondeskundige Ralph Moorman legt uit: "Je hele lichaam komt op scherp te staan door adrenaline. Het geeft een signaal af naar je zenuwen waardoor je kunt vechten, vluchten, bevriezen of samenscholen. Mannen gaan vaak voor de eerste twee opties, vrouwen kiezen vaker voor samenscholen."

Zenuwstelsel paraat

Door de adrenaline kun je dus in vechtmodus raken. En dat is wat er bij Kimman volgens Moorman ook gebeurde. "Je zenuwstelstel staat paraat, er komt bloedsuiker vrij en er gaat meer bloed naar de spieren. En dat is bij een sprintsport zoals BMX extra handig. Bij darten zou het niet zo handig zijn."

Sporters wekken ook vaak adrenaline bij zichzelf op vlak voor de wedstrijd. "Sprinters doen dat bijvoorbeeld door hard op hun benen te slaan." Volgens Hopman kun je het ook opwekken door iemand te laten schrikken. "Maar dat is slechts een scheut en die is na vijf minuten weer weg, dus daar heb je als sporter niks aan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore