Cobra's

'Criminelen gebruiken steeds vaker illegaal vuurwerk bij een aanslag'

30 juli 2021 13:29 Aangepast: 30 juli 2021 13:57
Explosievenexpert Thijs van Meegen Beeld © EditieNL

Plofkraken, bomaanslagen en hulpverleners die worden belaagd: steeds vaker gebeuren dit soort aanslagen met illegaal vuurwerk. En dat is een zorgwekkende trend, vinden de politie, het openbaar ministerie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

"We zien een toename in het gebruik van zelfgemaakte bommen van illegaal vuurwerk", zegt explosievendeskundige Jan Dalmolen van het NFI. "Die worden bijvoorbeeld gebruikt bij plofkraken, naar hulpverleners gegooid bij rellen en demonstraties, of bij aanslagen op teststraten en vaccinatiestraten." De explosie in Utrecht vorige week werd waarschijnlijk ook veroorzaakt door zwaar vuurwerk en er zijn het afgelopen jaar diverse aanslagen gepleegd op gemeentehuizen en Poolse supermarkten. Allemaal met vuurwerk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Enorme knal in Utrecht waarschijnlijk veroorzaakt door zwaar vuurwerk

Volgens het Nederlands Forensisch Instituut is het aantal onderzoeken naar zelf geknutselde bommen het afgelopen jaar verdrievoudigd. Vorig jaar werd er 32 keer onderzoek gedaan naar geknutselde bommen, in 2019 waren dat 10 onderzoeken. En die stijging lijkt dit jaar door te zetten.

"Criminelen kunnen makkelijk aan illegaal vuurwerk komen en gaan daar zelf mee knutselen om grotere bommen te maken", aldus Dalmolen. Volgens explosievenexpert Thijs van Meegen kun je het zo gek niet bedenken of je kunt er een explosieve bom van maken. "Met illegaal vuurwerk heb je alle elementen voor een explosie. Als je maar springstof en een ontstekingsmechanisme hebt. Het vuurwerk wordt aan elkaar getapet, of het kruit wordt bij elkaar gegooid, waardoor je de explosie zo zwaar kunt maken als je zelf wilt, met grote schadelijke gevolgen."

Handgranaat

De gevolgen zijn vaak niet te overzien. Dalmolen: "Mensen onderschatten het gevaar, ze denken: het is maar vuurwerk, maar het gaat hier om illegaal vuurwerk dat door professionals soms wordt ingezet". Van Meegen voegt daaraantoe: "Een cobra heeft al de kracht van een handgranaat. Er is wel eens een cobra op een raam van een busje geplakt, toen lag dat hele busje in flarden. Die luchtdruk is zo groot, van dichtbij kan een lichaam dat niet aan. Als je een cobra in je hand houdt dan moet je veel geluk hebben om het te overleven".

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore