Ga naar de inhoud
Suikerziekte

Diabetes door eenzaamheid: 'Sociaal netwerk nodig om gezond te blijven'

Onderzoekster Miranda Schram van Maastricht UMC+ Beeld © EditieNL

Mensen met een klein sociaal netwerk hebben grotere kans op diabetes type twee, ook wel suikerziekte genoemd. Dat blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+. Eenzaamheid zorgt er volgens de onderzoekers voor dat het moeilijker is gezond te leven.

Van suikerziekte is inmiddels bekend dat het wordt veroorzaakt door voergewicht, roken en weinig lichaamsbeweging. Eenzaamheid wordt nu aan dat rijtje toegevoegd. "Als je alleen woont en weinig support om je heen hebt moet je zelf keuzes maken om gezond te leven", legt onderzoekster Miranda Schram van het Maastricht UMC+ uit aan EditieNL. "Als je samenwoont maak je die keuzes ook voor een ander en is het makkelijker gezondere keuzes te maken."

Dementie
Lees ook:
Dementie en diabetes voornaamste nieuwe doodsoorzaken

Om te gaan sporten of gezond te eten heb je vaak toch iemand nodig die je over de streep trekt. Wanneer je een klein sociaal netwerk hebt is dat moeilijker. Ook wanneer je eenmaal diabetes hebt is een sociaal netwerk volgens Schram belangrijk. Huisartsen zouden er ook meer aandacht aan moeten besteden. "Als je eenmaal diabetes hebt is het netwerk om je heen ook heel belangrijk om te voorkomen dat je meer klachten krijgt." Een sociaal netwerk is volgens Schram niet alleen het hebben van een partner. "Het zijn alle mensen die je op een dag tegenkomt waarmee je een gesprekje kunt voeren. Dat kan ook de buurman zijn die jouw planten water komt geven."

Suikerspiegel regelen

"Als je suikerziekte hebt ben je vierentwintig uur per dag bezig om je suikerspiegel te regelen", gaat ze verder. "Het hebben van een sociaal netwerk is belangrijk om jou hierin te stimuleren."

Diabetes type 2

In Nederland hebben momenteel 1,2 miljoen mensen diabetes type 2. Elke dag komen er 150 nieuwe patiënten bij.

Bron: Maastricht UMC+

Het Maastricht UMC+ gaat verder nog onderzoeken of het missen van een sociaal netwerk op andere ziektes effect heeft. Zo blijkt uit een voorlopige conclusie ook al dat mensen met weinig support meer kans hebben op een depressie.

Volgens socioloog Beate Volker van de Universiteit Utrecht heeft het gebrek van een sociaal netwerk een heel belangrijk aandeel in het gevoel van eenzaamheid. "Als mens heb je het nodig om te weten dat je ergens heen kan gaan als je een probleem hebt", zegt ze tegen EditieNL. "Dat je weet dat je wordt opgevangen en dat je gezien wordt. Hoe groot zo'n netwerk moet zijn verschilt per persoon. De meeste mensen hebben een hecht netwerk van drie personen."

Sterven
Lees ook:
Sterven door eenzaamheid in coronatijd: 'Mijn vrouw at en dronk niet meer'

Maar naast die paar personen die heel dichtbij je staan is het volgens Volker ook belangrijk om een wat breder netwerk te hebben. "Zodat je het gevoel hebt dat je erbij hoort. In een buurt waar iedereen elkaar groet voelt iedereen zich erbij horen. Zonder dat er veel interactie is."

Voor mensen die eenzaam zijn kan het moeilijk zijn om het netwerk te vergroten. "Een praatje met een caissière kan al helpen om even een andere mindset te krijgen, of iemand die een hond uitlaat op straat. Dat helpt je om uit dat gevoel te komen. Dan krijg je al een geluksmomentje. Maar je moet zelf die stap zetten. Dat is het moeilijke."