Wat moet je doen?

Stekende bij veroorzaakt ongeluk vrachtwagenchauffeur: 'Doe je raam open'

30 juli 2021 12:02 Aangepast: 30 juli 2021 12:04
Imker Ben Bus geeft advies: "Niet in paniek raken" Beeld © EditieNL

Een vrachtwagenchauffeur is woensdagmiddag de macht over het stuur verloren nadat hij werd gestoken door een bij. Hij belandde met zijn vrachtwagen in de sloot naast de A6. De chauffeur heeft gelukkig alleen een bijensteek aan het ongeval overgehouden. Maar wat als er bij jou een naar binnen vliegt: hoe zorg je ervoor dat je niet gestoken wordt?

"Je moet rustig blijven!" Dat is het standaard antwoord als een bij of wesp met volle vaart op je afkomt. Toch is het een van de belangrijkste adviezen van imker Ben Bus. "Een bij steekt je namelijk niet zomaar. Hij voelt zich bedreigd als iemand in de rondte slaat. Doe daarom altijd gewoon je raam open", vertelt hij aan EditieNL.

'Geen parfum opdoen'

Maar er zijn meer dingen die je kan doen om een bijensteek te voorkomen. Zo kun je jouw favoriete luchtje maar beter thuis laten. "Bijen ruiken niet, maar ze komen wel op chemische reacties zoals parfum af."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bijen succesvol getraind om tong uit te steken bij ruiken coronavirus

Mocht je toch in paniek raken, zet dan gelijk je auto aan de kant van de weg. "Je mag zelfs de vluchtstrook gebruiken, dat is in zo'n geval noodzakelijk. Voel geen drempel om die ook echt te gebruiken", zegt rijinstructeur Marianne Schiele tegen EditieNL.

Voorbereiden

Toch is het lastig om mensen voor te bereiden op dit soort situaties. "Het blijft een keukentafgelgesprek, want uiteindelijk weet je pas hoe je reageert op het moment zelf." De instructrice oefent wél met haar leerlingen wat je moet doen als je de controle over het stuur verliest en in de berm belandt.

Handelen na de steek

Als de bij – ondanks alle adviezen – toch steekt, is het zaak om gelijk de angel en het gifblaasje te verwijderen. "Je moet vooral niet knijpen op de plaats van de steek. Daarmee duw je het gif juist verder in de huid", benadrukt imker Bus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bijenpopulatie stabiliseert: 'In de steden gaat het beter'

Je kan ook het gif proberen uit de beet te zuigen of te stabiliseren door huishoudammoniak op de beet te smeren. "Je kunt tegen muggenbeten ook stiften kopen waar ammoniak inzit. Het werkt dus wel degelijk."

Een bijensteek kan in sommige gevallen wel erg gevaarlijk zijn. Dat geldt vooral voor mensen die een allergische reactie ontwikkelen na zo'n beet. Zij hebben kans op enorme zwellingen en in het ergste geval op verstikking, volgens Bus. "Het is belangrijk om in dat geval meteen op de eerst volgende parkeerplaats te stoppen en mogelijk je weg te vervolgen naar het ziekenhuis voor een prik."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore