Ga naar de inhoud
Blokkeerschip

Rotterdam vol scheepsspotters voor Ever Given: 'Ik ben verliefd'

Anja heeft erg naar deze dag uitgekeken Beeld © EditieNL

We kennen natuurlijk vliegtuigspotters, treinspotters en autospotters. Maar in Rotterdam stond het vandaag vol met een ander soort liefhebbers: scheepsspotters. Vanmorgen is daar – na vier maanden vertraging – blokkeerschip Ever Given aangekomen.

Ever Given dankt zijn bekendheid aan het feit dat het in maart dagenlang het Suezkanaal in Egypte blokkeerde. Toen het containerschip eenmaal los was, heeft het nog drie maanden aan de ketting gelegen. Dit omdat er nog geen akkoord was over de schadevergoeding.

Ever
Lees ook:
Ever Given eindelijk in Rotterdam, maar hoe ziet de lading eruit?

Maar vanmorgen was het dan eindelijk zover: het schip kwam aan in de Rotterdamse haven. Dat gebeurde met sleepboten en loodsen, weet havendeskundige Bart Kuipers van de Erasmus Universiteit. "Hij blijft twee à drie dagen liggen in de terminal."

Spotters

Tot die tijd is het genieten geblazen voor liefhebbers van containerschepen. Zij vormden zich vanmorgen al langs de kades van de haven. "Ik kreeg een verliefd gevoel toen ik 'm zag", zegt scheepsspotter Anja Luijendijk tegen EditieNL.

Ze woont zelf aan de Nieuwe Maas. "Mijn liefde voor de scheepvaart komt doordat ik er vanaf mijn balkon naar kan kijken. Vanaf daar fotografeer ik de schepen en hun schippers die voorbijkomen. Als ik op de bank zit en zie dat er een schip aankomt, sta ik op en loop ik naar buiten."

Uit de hand gelopen

Ze heeft een facebookpagina waar ze – onder de naam Scheepsspotter Anja – de beelden op deelt. "Het is allemaal zwaar uit de hand gelopen. Ik weet van een hoop schepen wie erop varen en de schippers kennen mij ook. Ze varen soms nog even een rondje voor de foto."

Enorme gevaarte

Spotters zoals Anja hebben door de jaren heen steeds indrukwekkendere gevaartes kunnen spotten. Containerschepen zijn namelijk steeds groter geworden. Tot 2012 konden er op het grootste containerschip ruim 14.000 containers. Vijf jaar later, in 2017, was dat aantal gestegen naar ruim 20.000 containers. Op dit moment heeft het grootste schip ter wereld, de Ever Ace, plek voor bijna 24.000 containers.

Bron: Maersk/OOCL/Evergreen

Meevaren

Anja's bekendheid levert haar ook wat op: ze krijgt geregeld uitnodigingen om mee te varen. "Dat doe ik ook vaak. Het harde werken op die schepen, dat vind ik zo mooi. Er moet geladen en gelost worden. Er komt zoveel bij kijken. Het is fantastisch."