Te besturen door bewoners

Rotterdammers kunnen hangjongeren zelf wegjagen met kastje met hoge piep

31 juli 2021 10:00
Dit kastje is door de bewoners zelf te bedienen Beeld © EditieNL

Rotterdam gaat de strijd aan met hangjongeren. Dat doet de gemeente door een nieuw soort mosquito's te plaatsen: apparaatjes die een heel hoge, vervelende toon uitzenden – net als muggen dus. Alleen jongeren tot 25 jaar kunnen het geluid van 17 kilohertz horen.

Mosquito's zijn al sinds 2005 in Nederlandse steden te vinden. Maar deze vernieuwde, slimme variant in Rotterdam is anders: bewoners kunnen deze zélf besturen. "Dat is uniek in Nederland en ik denk zelfs wereldwijd", vertelt Donald van der Laan van Rhine Consulting Group BV. Hij importeert de mosquito's voor de Benelux, Duitsland en Zwitserland.

Irritante toon

De oorspronkelijke mosquito is ontwikkeld in Engeland en verspreidt een hoogfrequent geluid dat door jongeren tot ongeveer 25 jaar als zeer irritant wordt ervaren. "Door ouderen wordt het niet gehoord, of niet als storend ervaren", legt hij uit aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bankje in Amsterdam volgeplakt met glasscherven tegen hangjongeren

Toch was er iets vervelends aan de hand met de oude mosquito: ook jongeren die geen overlast veroorzaakten hadden er last van. "Ze bleven altijd aanstaan. Daarom zijn we gaan kijken: hoe voorkomen we dat die mosquito's onnodig mensen hinderen?"

Invloed van bewoners

Zo ontstond de nieuwe mosquito die door de bewoners aan- en uit te schakelen is. "Als zij overlast ervaren kunnen ze bellen. Dan gaat de mosquito voor vijftien minuten aan. Dat kan overigens alleen tussen 22.00 en 5.00 uur", vertelt Van der Laan. Er worden tien stuks geplaatst.

Overlast hangjongeren

Van alle Nederlanders zegt zo'n 34 procent dat overlast van rondhangende jongeren weleens voorkomt in de eigen woonbuurt. Bewoners in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht hebben er het meest last van.

Bron: CBS

Resultaat

De slimme mosquito is een aantal maanden lang getest. "Dat beviel goed. De overlast nam af. Er lijkt ook geen sprake van een waterbedeffect: dat de hangjongeren naar andere plekken gaan", zegt Van der Laan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Efteling-muziek moet hangjongeren wegjagen van station

"We moeten niet de illusie hebben dat ze thuis huiswerk gaan maken of naar bed gaan, maar dat hoeft ook niet. Er zijn in Rotterdam voldoende plaatsen waar jongeren hun ding kunnen doen zonder de avondrust en het woonplezier van anderen te verstoren."

Ontwikkeling gehoor

Het gehoor ontwikkelt zich gedurende een mensenleven. "Als we geboren worden, heeft ons gehoor nog niet zo'n groot bereik", vertelt Michelle Rutten, audicien van Hans Anders, aan EditieNL. "Het ontwikkelt zich in de loop van de jaren tot 20.000 hertz. Als we ongeveer 25 jaar zijn loopt dat bereik terug en verliezen we die hoge tonen."

Het gaat om gemiddeldes. "Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Ik ben zelf 35 jaar en ontdekte net dat ik de tonen van de mosquito kan horen. Tonen van deze frequentie zijn erg onaangenaam."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Genafwijking blijkt oorzaak van erfelijk gehoorverlies: 'Ik had me erbij neergelegd'

Er zijn geen specifieke tonen die voor ouderen als zeer onaangenaam worden ervaren.  "Net als hun fysieke gesteldheid loopt hun gehoor achteruit. We zien vaak dat ze eerst de hoge tonen verliezen en later gaan ook de lage tonen mee. Voor zover bekend is er geen verschil tussen de gevoeligheid voor tonen tussen mannen en vrouwen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore