'Drie kleine Hedwigjes'

Drie sneeuwuilskuikens uit ei gekropen in DierenPark Amersfoort

29 juli 2021 11:14 Aangepast: 29 juli 2021 11:15
De uilskuikens hebben nu nog een grijze vacht Beeld © DierenPark Amersfoort

Ze zien eruit om te knuffelen: in DierenPark Amersfoort zijn drie kleine sneeuwuilen uit hun ei gekropen. "De sneeuwuil is bij bezoekers vooral bekend van Harry Potter. Er lopen nu dus drie kleine 'Hedwigjes' rond in ons park", vertelt dierverzorger Mirthe Wesbonk. 

De eerste periode hebben de uilskuikens onder moeders vleugels gezeten. Inmiddels verlaten ze af en toe het nest en gaan ze samen aan de wandel. "Beide ouders houden de kuikens nauwlettend in de gaten", zegt Wesbonk.

Vleeseters

Zowel de vader als moeder geeft voedsel aan de kuikens, die nu al vlees eten. "Bijzonder aan uilskuikens is dat zij al vrij snel na de geboorte hetzelfde voedsel eten als hun ouders. Na een paar dagen zagen wij één van de kuikens al een complete muis verorberen." 

Moeder en kind Moeder en kind

De uilskuikens lijken met hun grijze verenkleed nu nog niet op hun ouders, maar de komende tijd zullen hun donsveertjes langzaamaan omgewisseld worden voor de herkenbare, witte veren. "Bij één van de kuikens zijn net boven de poten al een paar witte veertjes te spotten."

Kwetsbare diersoort

Sneeuwuilen leven in het noorden van Amerika, Europa en Azië. In het wild is de sneeuwuil nog niet bedreigd, maar wel kwetsbaar. "De verandering van het klimaat en de verstoring van het leefgebied zorgen ervoor dat het aantal sneeuwuilen steeds kleiner wordt", aldus de dierverzorger.

De uilskuikens zijn al in het dierenpark te bewonderen door bezoekers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor het eerst rode panda's geboren in DierenPark Amersfoort

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore