30 juli

600.000 stenen staan klaar: breekt het Dutch Domino Team het wereldrecord?

29 juli 2021 13:28 Aangepast: 29 juli 2021 14:02
Pim Vriens maakt deel uit van het Dutch Domino Team Beeld © EditieNL

Het is vrijdag erop of eronder voor het Dutch Domino Team. Twintig bouwers hebben de afgelopen tijd gewerkt aan het grootste 'amateuristische' dominoproject wereldwijd van de afgelopen twaalf jaar, bestaande uit maar liefst 600.000 stenen. Als het team erin slaagt er 596.229 om te laten vallen, breken zij het record van de Duitsers.

Op dit moment worden de puntjes op de i gezet in Veenendaal, waar het Nederlandse team bouwt. Vanavond stoten zij de stenen om, in de hoop dat er minstens 596.229 omvallen. In dat geval hebben ze het amateurrecord gebroken: een record dat teams hobbymatig op hun naam proberen te schrijven.

Verschillende sprookjes

Maar echt amateuristisch voelt het niet, vindt Pim Vriens van het Dutch Domino Team. "Ik ben hier het hele jaar mee bezig. We noemen onszelf amateurs, maar gaan professioneel te werk", zegt hij tegen EditieNL. 

Domino Day

Het record van de amateurs komt bij lange na niet in de buurt van het wereldrecord, dat ligt op 4.491.863 omgevallen dominostenen. Dat gebeurde tijdens Domino Day 2009, het dominospektakel dat ook op televisie te zien is. 

Sprookjes

De projecten van de amateurs zijn volgens Vriens zeer uitdagend en kleurrijk. Daarmee onderscheiden zij zich van het bekende Domino Day. "We hebben dit jaar het thema sprookjes met onder andere: Peter Pan, De Nieuwe Kleren van Keizer en we sluiten af met Belle en het Beest."

Het parcours bestaat uit 600.000 stenen Het parcours bestaat uit 600.000 stenen

De afgelopen twee weken is er intensief gewerkt door twintig bouwers. Zij probeerden per dag zo'n 3500 stenen per persoon per dag neer te zetten om hun doel te halen. "Als de stenen omvallen zoals gepland is dat natuurlijk geweldig." 

Sander Lageveen, oud-deelnemer van Domino Day 2002, weet uit eigen ervaring hoe zenuwslopend de laatste loodjes kunnen zijn. "Ik moest een foutje herstellen. Er misten nog zes stenen, dus die moest ik ertussen plaatsen. Maar toen stootte ik het steentje om en zijn er duizenden omgevallen", vertelt hij aan EditieNL.

Reis naar Domino Day

Thuis bouwde de dominofanaat al jaren. Randstad was in 2002 een van de sponsoren van het evenement. Lageveen werkte voor dat bedrijf en zag dat ze nog op zoek waren naar bouwers. "Zo ben ik in die molen terecht gekomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

150.000 dominostenen neerzetten in één week: 'Het is echt topsport'

Tijdens een soort selectiedag bekeken ze of hij goed Engels sprak en namen ze een psychologische test bij hem af. "Daarnaast werd nog getoetst of je goed kon samenwerken. Daar ben ik allemaal doorheen gekomen." Nog datzelfde jaar stond hij op Domino Day.

Coronavirus

Tot twee à drie jaar geleden heeft Lageveen meegebouwd aan amateurprojecten van het Dutch Domino Team. "Normaal gesproken hebben ze meerdere bouwdagen waarbij oud-bouwers mee kunnen helpen. Dat kan nu helaas niet door corona. Erg jammer, maar wel begrijpelijk." Vanavond zal er in verband met de pandemie ook beperkt publiek aanwezig zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore