Meer educatie nodig

Ben jij een jongen of een meisje? 'Met die vraag ben ik opgegroeid'

28 juli 2021 15:46 Aangepast: 30 juli 2021 10:31
Nanoah geeft les op scholen over het thema gender Beeld © EditieNL

Jongeren moeten meer leren over het thema gender dan nu het geval is. Daarvoor pleit de vader van de mishandelde Frédérique. Het COC is het daar mee eens. "Meer scholen maken het bespreekbaar maar het is nog steeds niet genoeg."

De vader van Frédérique zat gisteren aan tafel bij Humberto daar vertelde hij dat hij niet uit is op een heksenjacht naar de dader. Hij hoopt dat de dader snel weer op vrije voeten komt want een vrijheidberovende straf heeft volgens hem geen zin. Het is volgens hem beter om meer over het thema gender te leren. "Ik hoop dat we met meer educatie verder kunnen komen en dit kunnen voorkomen", zei hij aan tafel bij Humberto.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mishandelde Frédérique 'hoopt niet dat dader de cel in moet'

Op scholen wordt sinds 2012 verplicht aandacht gegeven aan het thema 'gender' maar volgens het COC laat de kwaliteit van het onderwijs vaak nog wel te wensen over. "Er zijn bijvoorbeeld reformatorische scholen die er wel aandacht aan besteden maar niet met de juiste intenties", zegt Philip Tijsma van het COC tegen EditieNL. Bovendien zijn er volgens hem nog genoeg LHBTQIA+ -jongeren die gepest worden.

Dat educatie over het thema gender belangrijk is weet ook Nanoah Struik. Nanoah Struik is non-binair en LHBTQIA+ activist en maakt podcasts over het thema. Eerder verklaarde Nanoah tegen EditieNL  het liefst met 'die' te worden aangesproken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lij of vij: is er een nieuw non-binair persoonlijk voornaamwoord nodig?

Net als Frédérique kreeg ook Nanoah vroeger ook vaak de vraag of die een jongen of meisje is. "Ik ben nooit fysiek in elkaar geramd maar ik kreeg vroeger zo vaak de vraag of ik een jongen of meisje was. Ik ben er echt mee opgegroeid."

Voor Nanoah voelde die vraag als een aanval. "Mensen snappen niet dat het een schadelijke vraag kan zijn. Ik vroeg altijd 'waarom wil je dat weten?' maar daar kwam dan vaak geen antwoord op. Ik zat in Drenthe op school en daar werd het onderwerp helemaal niet bespreekbaar gemaakt."

Lacherig

Om dat tij te keren gaat Nanoah nu vaak zelf langs bij scholen om het onderwerp gender te bespreken. "Toen ik veertien was heb ik me bij het COC aangesloten en ga ik langs op scholen. In het begin deden klassen er nog wel eens lacherig over maar tegenwoordig sta ik steviger in mijn schoenen en luisteren ze naar wat ik zeg."

Het COC stelt lesmateriaal over het thema beschikbaar. Bovendien is er in de wet vastgelegd dat scholen vanaf volgende maand ook aandacht moeten besteden aan veiligheid. Tijsma: "Vanaf augustus moeten scholen gelukkig verplicht de veiligheid van LHBTIQ+-jongeren garanderen. En dat is , – zo blijkt uit het voorbeeld van Frédérique – helaas nog steeds nodig."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore