Gekte op woningmarkt

Floor kocht huis zonder te kijken: 'Alleen de keuken viel wat tegen'

28 juli 2021 10:57 Aangepast: 28 juli 2021 11:08
Floor kocht dit huis zonder dat ze het van binnen gezien had Beeld © EditieNL

Vereniging Eigen Huis maakt zich zorgen over het toenemend aantal mensen dat een huis koopt zonder het van binnen te hebben gezien. Los van risico's van de financiering waarschuwen ze ook voor de mogelijk slechte staat van een huis. "Een huis is geen pak melk."

Een huis kopen zonder dat je in de keuken hebt gestaan of even hebt gevoeld hoe sterk de vloer is. Door de gekte op de woningmarkt komt het vaak voor. Vereniging Eigenhuis maakt zich zorgen over deze ontwikkeling omdat de risico's groot zijn. Toch hebben woningzoekenden soms geen keus. Floor kocht haar droomhuis zonder het gezien te hebben want "De bezichtigingen zaten vol".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nathalie wil van miljoen mensen één euro voor haar droomhuis

Floor en haar man zagen online hun droomhuis in Oss voorbijkomen. "We waren verliefd geworden op de foto's", zegt ze tegen EditieNL. "Het was zo ruim, veel groter dan ons huidige huis, veel licht en het heeft een flinke tuin. We wilden graag verhuizen omdat we vastzaten aan een hoge rente." Als ze zouden verhuizen zouden ze een veel lagere rente gaan betalen.

Flink overboden

"Toen we ons droomhuis zagen hebben we meteen gebeld voor een bezichtiging maar die zaten al helemaal vol." Toch zagen ze zichzelf al helemaal in het huis zitten. Dus besloten ze blind een bod uit te brengen. "We hebben 32 duizend euro boven de vraagprijs geboden en we kregen het."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gekte op woningmarkt, maar ook huizen al jaren te koop: 'Daar liggen kansen'

Maar toen werd het pas echt spannend, want wat hadden ze eigenlijk gekocht? "Toen we gingen kijken waren we super zenuwachtig. Het kan natuurlijk altijd tegenvallen in het echt."

'Helemaal gelukkig'

Gelukkig viel het mee. "Het was net zo mooi als op de foto's. Alleen de keuken viel in het echt wat tegen. Vooral de kleur van het keukenblad in het geheel. Maar we zijn helemaal gelukkig met ons nieuwe huis. Je moet ook wel een beetje risico nemen want de woningmarkt is een gekkenhuis."

Maar daar is Vereniging Eigen Huis het niet mee eens. Ze maken zich zorgen dat mensen steeds meer over hun grenzen gaan. "We raden het echt af om een woning te kopen zonder te gaan kijken", zegt Wike Wilbrink. "Ik begrijp heel goed dat huizenkopers in deze woninggekte meer risico's willen nemen om op die manier meer kans te maken op een woning, maar vraag je daarbij af: wegen de risico's daartegen op? Een huis is geen pak melk dat je koopt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bieden zonder voorbehoud steeds normaler| Doorstromers wachten ondertussen af | En verschijning F1 2021

"Om te beoordelen of het bod dat je uitbrengt wel een eerlijk bod is moet je het toch echt hebben gezien. Op de foto's ziet het er toch heel anders uit en bovendien moet het gevoel dat je hebt als je door een huis loopt ook kloppen."

Stel je doet een bod op een huis en je krijgt de financiering niet rond dan kunnen de gevolgen groot zijn. "Je moet dan een boete uit eigen zak betalen van tien procent van de koopsom. Wij raden aan om altijd een voorbehoud van keuring en financiering te doen. Misschien kun je met de verkoper overeenkomen dat je niet zes tot acht weken voorbehoud nodig hebt maar korter. Omdat je goed voorbereid bent. Dan kun je de koper daarin tegemoet komen."

Geen spijt

Floor heeft geen spijt van haar beslissing. "We hebben ons eigen huis ook binnen twee weken verkocht dus financieel gezien kwam het goed. En omdat we in de buurt wonen zijn we een paar keer langsgereden zodat we het huis en de wijk goed leerden kennen. Als we naar een andere stad zouden verhuizen hadden we de gok waarschijnlijk niet genomen."

De Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs laat in een reactie aan EditieNL weten: 

"Er worden in de huidige krappe markt meer en meer risico's genomen om een huis te kunnen kopen. Kopen zonder een woning gezien te hebben is de meest extreme vorm en het gebeurt incidenteel. Je loopt een risico wanneer je geen voorbehoud op keuring en financiering in het contract inbrengt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore