Kuddebeschermingshonden

Deze Roemeense hond beschermt Nederlandse schapen tegen agressieve wolf

27 juli 2021 17:55 Aangepast: 27 juli 2021 19:52
Schaapsherder Jeroen Huiskamp werkt met de honden op de Veluwe Beeld © EditieNL

Hoe beschermen we kuddes schapen tegen de agressieve wolf? Dat vragen boeren en schaapsherders in Nederland zich al jaren af. Er is een mogelijke oplossing in zicht: kuddebeschermingshonden uit Roemenië. Op de Veluwe, waar de honden al worden ingezet, is Staatsbosbeheer razend enthousiast.

In de afgelopen zes jaar is een explosieve groei te zien in het aantal schapen dat in Nederland is aangevallen door een wolf. In 2015 ­– toen de wolf hier voor het eerst werd waargenomen – werden acht schapen slachtoffer van de wolf. Vorig jaar gebeurde het maar liefst 291 keer.

Bescherming

Dat is een probleem voor boeren en schaapsherders, die vrezen voor hun kudde. Maar er lijkt een oplossing te zijn: kuddebeschermingshonden. In Zuid- en Oost-Europa beschermen zijn deze viervoeters een groot succes. Ze beschermen schaapskuddes niet alleen tegen wolven, maar zelfs tegen beren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hek tegen wolven om heel Friesland heen: 'Dit is niet de manier'

Ook op de Veluwe wordt sinds enkele maanden met de honden gewerkt. "We brengen nu pas naar buiten dat we dit doen, omdat we eerst in alle rust wilden kijken hoe het ging", vertelt boswachter Laurens Janssen van Staatsbosbeheer aan EditieNL.

Succesvol

Hij is erg blij met hun komst. "De schapen hebben inmiddels bezoek gehad van de wolven en het blaffen heeft ze voldoende afgeschrikt. Inmiddels zijn ze dus succesvol in actie geweest. Na vier maanden waren de honden ook in de nacht alleen met de schapen. Ze zijn al helemaal onderdeel van de kudde."

Wolven in Nederland

Het is moeilijk om te zeggen hoeveel wolven er precies in Nederland zijn. Geschat wordt dat het er ongeveer 15 zijn. De meeste zitten op de Veluwe – waaronder een roedel. Ook is er een wolf actief in Zuidoost-Brabant/Limburg (ongeveer tussen Eindhoven en Nederweert).

Bron: Zoogdiervereniging

Blaffen

Honderd procent veiligheid garanderen kan echter niet. "Maar de kans dat het misgaat is echt gering", zegt de boswachter. "De honden zijn heel waaks. Overdag rusten ze en in de nacht gaan ze aan het werk. Ze horen en ruiken heel goed en leggen direct de link met gevaar. Blaffen is in principe voldoende om de wolf weg te jagen."

"Met de komst van de hond kunnen we de kudde beschermen en een situatie creëren waarin ook de wolf een plekje heeft in Nederland. Wolf en schaap kunnen zo zonder conflicten samenleven. Het is ook goed voor de naam van de wolf, want die pakt niet meer zo snel een schaap."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wolvenfamilie Veluwe voor het eerst te zien op camera

Nederlandse honden hadden dat niet voor elkaar kunnen krijgen. "We zijn hier al 150 jaar geen wolven meer gewend. Er zijn natuurlijk wel de honden die schaapskuddes begeleiden, maar geen honden die de schapen ook kunnen beschermen. Wij hebben niet de honden die dat in de genen hebben."

Kalm en oplettend

Ray Dorgelo werkt al sinds 2009 met de honden, die volgens hem waakzaam, beschermend kalm en oplettend zijn. "Ze behoren tot een groep eeuwenoude werkhonden die geselecteerd zijn om vee te beschermen tegen roofdieren, maar ook om te beschermen tegen dreiging zoals diefstal."

Met zijn bedrijf Canine Efficiency verschaft hij informatie over kuddebeschermingshonden en helpt hij mensen bij het aanschaffen en begeleiden ervan. "De samenwerking tussen schaapsherders en deze honden is in Nederland een nieuw fenomeen. Maar er zijn natuurlijk landen waar roofdieren nooit zijn weggeweest. Denk aan Roemenië en Spanje waar dieren als beren, lynxen en wolven actief zijn. Daar worden kuddes door de honden beschermd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werken raven en wolven samen? 'Wijzen met vleugel naar prooi'

Op dit moment zijn er dankzij Dorgelo in Limburg en Gelderland kuddebeschermingshonden actief. Na de zomer gaan 'zijn' honden ook naar Brabant. "Maar er zijn ook schapen- en geitenhouders die op eigen houtje aan de slag gaan met dit type honden. Dat is het geval in Drenthe en op de Sallandse Heuvelrug."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore