Hartstilstand

Stichting Ambulance Wens gaat door na overlijden oprichter: 'Zijn dromen waarmaken'

27 juli 2021 17:19 Aangepast: 27 juli 2021 18:51
Vandaag ging de laatste wens van Daniëlles moeder in vervulling op de Euromast in Rotterdam Beeld © Daniëlle Ouwehand

Het nieuws dat oprichter Kees Veldboer van Stichting Ambulance Wens is overleden, is met een enorme klap binnengekomen bij zijn medewerkers. Zij zien het nu als hun voornaamste taak om zijn grootste droom voort te zetten. Vandaag nog ging de laatste wens van een ongeneeslijke kankerpatiënt in vervulling.

Gistermiddag rond de klok van 17.00 uur werd Kees onwel. "We hebben die dag nog samengewerkt. Ik was net tien minuten weg en toen belde zijn vrouw. Ik ben gelijk omgedraaid", vertelt wensenplanner Jessica Nieuwenhuizen van de stichting aan EditieNL. De voormalig ambulancechauffeur overleed uiteindelijk aan de gevolgen van een hartstilstand.

Wensen gaan door

Ondanks zijn overlijden zullen alle wensen zo veel mogelijk doorgang vinden. Vandaag nog ging die van Daniëlles moeder (68) in vervulling. In maart is er longkanker met uitzaaiingen in haar wervels vastgesteld. Afgelopen donderdag vertelden de artsen dat ze niks meer voor haar kunnen doen. "We waren al die tijd kleine brandjes aan het blussen, terwijl de grote brand doorwoekerde. Het is nog een kwestie van weken", vertelt Daniëlle Ouwehand aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oprichter Stichting Ambulance Wens op 62-jarige leeftijd overleden

De verpleegkundigen in het ziekenhuis tipten de familie over Stichting Ambulance Wens. "We zaten vol verdriet, dus ik dacht er verder niet over na. Totdat mijn vader vrijdagavond begon over haar wens om nog een keer terug te gaan naar haar geboortestad Rotterdam en de Euromast." Dat is de plek waar de ouders van Daniëlle zijn verloofd.

Binnen een week in vervulling

Daniëlle stuurde zaterdag een e-mail naar Stichting Ambulance Wens en kreeg zondagochtend al een telefoontje dat hun wens snel plaats kon vinden. "Mijn ouders waren enorm blij en emotioneel toen we hen over de verrassing vertelden. Je bent zo machteloos en dit is toch een geluksmomentje. Zelf hadden we dit nooit kunnen regelen omdat wij haar niet kunnen vervoeren."

De familie en ouders van Daniëlle op de Euromast, de plaats van hun verloving De familie en ouders van Daniëlle op de Euromast, de plaats van hun verloving

Vandaag stond de gehele familie al op de Euromast. "Ze gaat zo snel achteruit. Als er een lange wachtrij was, had ze het niet meer kunnen doen. Dit is zo'n waardevolle herinnering die we voor altijd meenemen als ze er straks niet meer is", vertelt ze geëmotioneerd. Na afloop is haar moeder dankzij de stichting nog voor de laatste keer bij haar 95-jarige vader op bezoek geweest die nog zelfstandig in Rotterdam woont.

Voor de laatste keer wordt Daniëlles moeder naar haar 95-jarige vader gebracht Voor de laatste keer wordt Daniëlles moeder naar haar 95-jarige vader gebracht

Verslagenheid

Het nieuws dat Kees plotseling uit het leven is gegrepen, heeft ook op Daniëlles familie indruk gemaakt. "Het kwam binnen als een mokerslag. Je kent hem niet persoonlijk, maar door zijn stichting hebben wij de kans op dit bijzondere moment gekregen. Hij zet zich zo in en gaat nu zelf zonder afscheid. Enorm verdrietig dat hij geen eigen laatste wens heeft kunnen vervullen, terwijl juist hij weet hoe waardevol die laatste momenten zijn."

Vanavond krijgen de vrijwilligers en collega's van Kees de kans op bloemen bij de auto op het terrein van de stichting te leggen. "We gaan hem ontzettend missen. Hij heeft mijn onzekerheden weggenomen en stond altijd klaar voor mij en mijn zoon", vertelt Jessica. Ze werkte vijf dagen intensief met Kees en zijn vrouw samen. "Het is heel raar dat hij wegvalt. Ik moet alles nog een plekje geven. We gaan er alles aan doen om zijn dromen waar te maken."

Wensen en vrijwilligers

Stichting Ambulance Wens werkt al sinds 2007 samen met 270 medisch geschoolde vrijwilligers. In totaal zijn er de afgelopen jaren meer dan 16.000 wensen in vervulling gegaan. "Kees wilde het liefst iedere dag zeven wensen in vervulling laten gaan. Hij nam geen genoegen met vijf", vertelt Jessica. De stichting draait volledig op vrijwilligers, donaties en sponsoren, zodat de wensen gratis zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore