Ga naar de inhoud
Wat te doen?

Problemen bij Testenvoorjereis.nl: 'Ik wacht al vier dagen op m'n uitslag'

Beeld ter illustratie Beeld © iStock

Het is chaos bij een aantal testaanbieders dat is aangesloten bij Testenvoorjereis.nl. Mensen die bij sommige locaties een test doen in aanloop naar hun vakantie, moeten lang wachten of staan voor een dichte deur. Sommigen zien hun vakantie in rook opgaan omdat ze niet op tijd een negatieve testuitslag in handen hebben.

Via de overheidswebsite Testenvoorjereis.nl kun je gratis een coronatest doen voordat je naar je vakantiebestemming vertrekt. Maar het laboratorium kan de enorme drukte niet aan, zo bleek eerder deze maand.

Dat heeft voor sommigen grote gevolgen. "Duizenden mensen wachten nog op hun uitslag, families staan op Schiphol te wachten en weten niet of ze mee kunnen op hun vlucht", vertelde de directeur van testbedrijf Lead Healthcare onlangs aan RTL Nieuws.

Laboratorium
Lees ook:
Laboratorium kan explosieve toename testen niet aan, vakantiegangers in de problemen

Nog steeds verloopt het testen chaotisch. Afgelopen weekend stonden vakantiegangers in verschillende steden voor dichte deuren bij locaties die vermeld zijn op Testenvoorjereis.nl. In Rotterdam bleek een locatie zelfs helemaal niet meer te bestaan.

24, 36 of 48 uur?

Syrah Lavene is een van de gedupeerden. Ze had zaterdag een afspraak bij een testlocatie van Lead Healthcare in Rotterdam. "Op de site stond dat ik binnen 24 uur de uitslag zou krijgen. Toen ik op de testlocatie aankwam, beloofden ze 36 uur. En toen ik later belde voor de uitslag, hadden ze het over 48 uur", vertelt ze aan EditieNL.

Gisteravond zou ze met haar gezin naar België vertrekken, maar ze heeft haar testuitslag nog steeds niet binnen. "Ik heb vandaag weer geprobeerd contact op te nemen, maar ik was beller 46 in de wachtrij."

Emergency-test

Het commerciële testbedrijf Spoedteststraat.nl speelt slim in op de situatie en is sinds vorige week 24 uur per dag open. Naast een PCR- of antigeentest kun je er ook een emergency-test doen, waarbij je de uitslag al na vijftien minuten ontvangt. Hier hangt wel een prijskaartje van 350 euro aan. "De laatste drie weken is hier veel vraag naar", vertelt Daniël Blok van Spoedteststraat.nl aan EditieNL.

Veel van hen kiezen noodgedwongen voor de test omdat ze via Testenvoorjereis.nl hun uitslag niet op tijd hebben gekregen. "Ik vind het verschrikkelijk wat ze iedereen aandoen", aldus Blok.

Niet aansprakelijk

De Rijksoverheid besteedt het testen uit aan commerciële testbedrijven en is niet aansprakelijk, vertelt advocaat consumentenrecht Jim Drenth. "Commerciële testbedrijven hebben in hun overeenkomst neergezet dat zij een inspanningsverbintenis aangaan, en geen resultaatverbintenis. Dat betekent dat ze wel honderd procent de inspanning geleverd moeten hebben, maar dat ze niet aansprakelijk zijn als het resultaat er niet op tijd is."

ANWB
Lees ook:
ANWB adviseert: 'Bereid je vakantie nog beter voor!'

Maar wat kunnen mensen als Syrah dan het best doen? "Zorg dat je de algemene voorwaarden goed leest voordat je een afspraak maakt bij een testbedrijf. Kijk daarnaast naar de aansprakelijkheid van het bedrijf als die de belofte niet nakomt om binnen een X aantal uur de uitslag te leveren. En zorg dat je een back-upplan hebt. Zoals een spoedtest waarbij je binnen vijftien minuten de uitslag krijgt."

Reactie van ministerie

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat aan EditieNL weten bekend te zijn met het probleem dat 'commerciële testbureaus niet altijd in staat zijn de uitslag binnen de gestelde termijn te leveren'. "Dit vinden we uiteraard heel vervelend en er wordt hard aan gewerkt om het probleem op te lossen." 

Momenteel zijn er vijftien testaanbieders aangesloten bij Testenvoorjereis.nl. "We zien helaas dat een aantal testaanbieders minder serieus met het testen van reizigers omgaat. Na eerst een aantal testaanbieders gericht aangesproken te hebben, hebben we vorige week ook formeel een brief gestuurd om nogmaals te wijzen op de kwaliteit van de dienstverlening."