Niet goud maar zilver

Vergissing Van Vleuten: 'Ze moet er kracht uit putten'

26 juli 2021 17:35 Aangepast: 26 juli 2021 18:36
Wielrenster Leontien ZIjlaard- van Moorsel Beeld © EditieNL

Een flinke domper voor wielrenster Annemiek van Vleuten. Juichend kwam ze gisteren in Tokio over de finish: ze dacht goud te hebben gewonnen. Helaas voor haar bleek de Oostenrijkse Anna Kiesenhof nog voor haar te rijden. Van Vleuten wist dat niet. Buitenlandse media spreken van een enorme blunder. Maar dit soort onhandige missers komt vaker voor in de sport.

De Britse krant The Guardian noemt het een van de grootste misverstanden in de olympische wielersport en volgens de Nieuw-Zeelandse krant New Zealand Herald is dit de grootste olympische fout in de geschiedenis. Zelf gaat ze er wat lichter mee om. Aan RTL Nieuws verklaart ze nog steeds trots te zijn op haar olympische medaille. Toch zal deze misser wel de geschiedenisboeken ingaan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Duitsland tot Nieuw-Zeeland: blunder Van Vleuten blijft niet onopgemerkt

"Het is er eentje die we gaan onthouden omdat ze juichend over de finish komt als winnares van goud en er even later achter komt dat het toch zilver is. Dat is wel heel opmerkelijk voor een olympische wedstrijd", vertelt sporthistoricus Jurryt van de Vooren van sportgeschiedenis.nl tegen EditieNL. "Maar we hebben zoiets wel eerder gezien. Bijvoorbeeld bij Sven Kramer tijdens de Olympische Winterspelen van Vancouver."

Verkeerde baan

Kramer hield tijdens de 10 kilometer door een communicatiefout met zijn coach de verkeerde baan aan. Hij greep hierdoor naast het goud. "Zo zie je maar dat het bij topsport niet gaat om wie de beste is maar om wie er uiteindelijk wint. Spelers maken ook fouten en dat is het onverwachte van topsport en dat maakt het ook zo leuk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wielrenster Van Vleuten dacht dat ze had gewonnen

Voor de historicus is het een spannende gebeurtenis. Van Vleuten zal er met iets minder enthousiasme op terugkijken. Maar volgens voormalig topsporter Leontien Zijlaard- van Moorsel kan Van Vleuten hier ook extra kracht uit putten. "Ik ben zelf een keer hard onderuit gegaan tijdens een olympische wedstrijd. Ik ben toen wel een dag van slag geweest. Ik moest mezelf echt herpakken. Maar mijn omgeving bleef tegen me zeggen dat is de beste was. En dat ik de beste benen had. En dat heeft me enorm geholpen in het geloof in mezelf."

Tijdrit

Een aantal dagen na haar val won ze alsnog goud met de tijdrit. Misschien overkomt dat Van Vleuten ook nog wel. Over twee dagen rijdt ook zij nog een tijdrit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore