Fibby

Vader bedenkt zwemhulpmiddel voor kinderen om verdrinking te voorkomen

23 juli 2021 14:32 Aangepast: 23 juli 2021 23:35
Fibby helpt kinderen dankzij een kantelmechanisme met zwemmen Beeld © EditieNL

Afgelopen jaar zijn er zeventig kinderen verdronken. Dat aantal blijft al jaren ongeveer gelijk, en daarover maken kinderartsen zich zorgen. Om de zwemveiligheid van kinderen te verbeteren heeft een Rotterdamse vader een nieuw hulpmiddel bedacht: 'Fibby'.

Kinderartsen verwachten dat het aantal verdrinkingen dit jaar zal toenemen, want door de coronamaatregelen lopen veel kinderen achter met zwemles. Deze week verdronk Nathy (6) nog in de Haagse Trekvliet. Hij stond al anderhalf jaar op de wachtlijst voor zwemles.

Angst

"Ik kampeer ieder jaar met mijn twee jonge kinderen van 5 en 7 jaar. En het is altijd stressen, want je hoeft maar even niet op te letten en ze verdrinken", vertelt Hugo van der Spek, bedenker van Fibby, aan EditieNL. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meisje (2) in Rotterdam tijdens bezoek speeltuin verdronken

Zwembandjes en -vesten stellen hem niet gerust als zijn kinderen in het water plonsen. Daarom bedacht hij Fibby, een hulpmiddel dat kinderen op hun rug dragen. "Door het kantelmechanisme worden kinderen in hun natuurlijke zwemhouding geduwd. Vanuit hun instinct gaan ze dan vanzelf watertrappelen, zelfs al op heel jonge leeftijd."

Beter dan zwembandjes?

Martine Tjepkema, voorzitter van de Nijmeegse Reddingsbrigade, is enthousiast over Fibby. "Alle hulpmiddelen zijn welkom", zegt ze tegen EditieNL. "Misschien werkt het wel beter dan zwembandjes. Dit blijft aan het lichaam vastzitten terwijl zwembandjes makkelijk afglijden."

Toch is het hulpmiddel geen garantie voor ouders, want er zitten volgens Tjepkema ook gevaren aan: "Als kinderen buiten bewustzijn raken, klappen ze met Fibby direct voorover met hun gezichtje in het water." Door het kantelmechanisme wordt het kindje namelijk automatisch in die positie geduwd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Proef met drone die muistroom herkent en drenkeling lokaliseert

Veel verdrinkingen vinden plaats in open wateren zoals de zee, rivieren en meren. "Daar zijn krachtige stromingen waar kinderen nog niks van begrijpen. Daarom moeten ouders, ondanks hulpmiddelen, altijd bij hun kinderen blijven."

Crowdfunding

Om de productiekosten van Fibby te dekken, is Van Der Spek in samenwerking met de Dutch Don't Drown Foundation een crowdfundingsactie gestart. "We hebben al veel meer geld opgehaald dan nodig was, dus niets staat de productiestart nog in de weg." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore