GGD neemt maatregelen

Wel de stempel, niet de prik: 'Toen ik de naald zag, ben ik weggelopen'

22 juli 2021 13:52 Aangepast: 22 juli 2021 14:14
De GGD gaat strenger controleren op 'weglopers' Beeld © ANP

De GGD gaat actief optreden tegen zogenaamde weglopers op vaccinatielocaties. Mensen die zich wel registreren om te laten vaccineren, maar uiteindelijk niet de prik halen. "Je houdt jezelf en je omgeving voor de gek."

Hij heeft twee stempels in zijn gele boekje, maar slechts één prik in zijn arm gehad. Roy (echte naam bekend bij de redactie) is een zogenaamde wegloper. Toen hij zijn eerste prik ging halen nam hij nét voor de spuit in zijn arm ging de benen. "Ik was niet van plan om de prik niet te gaan halen", vertelt hij tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Flauwvallen na coronavaccinatie: 'Werd wakker op EHBO-bed'

"Ik heb me gewoon geregistreerd bij de balie en in het prikhokje kreeg ik het formulier met de sticker van de vaccinatie." Tot dusver verliep alles gewoon volgens het boekje. Totdat Roy de naald zag. "Ik weet ook niet wat er gebeurde maar toen ik de naald zag ben ik weggelopen." Hij durfde de prik niet in zijn arm te laten zetten. Roy werd niet tegengehouden door de medewerker van de GGD. Dus besloot hij wel de stempel te halen voor in zijn gele boekje.

Spijt

"Achteraf heb ik wel spijt. Dus ik ben de tweede prik wel gaan halen. Het was namelijk helemaal niet mijn bedoeling om weg te lopen. Ik had een black-out." Toch had hij de tweede keer net zo gemakkelijk weer weg kunnen lopen zegt hij. "Na de registratie moest ik even naar het toilet. En als ik had gewild had ik met mijn formulier weer zo de deur uit kunnen lopen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe groot is de kans dat je besmet raakt na volledige vaccinatie?

Volgens Jacqueline Toonen van de GGD GHOR gebruiken meerdere mensen het toilet als smoesje om weg te gaan. "Ze zeggen dat ze naar het toilet moeten of ze zetten het echt op een rennen", zegt ze tegen EditieNL. "Ze staan dan wel geregistreerd als gevaccineerd. Maar hebben de prik niet gehad. We zijn hier een paar weken geleden achter gekomen en we hebben inmiddels de werkprocessen aangepast." Zo ontvangen op sommige locaties mensen pas hun registratiekaart wanneer ze de prik daadwerkelijk hebben ontvangen. Ook is het toezicht uitgebreid en verscherpt.  

Voor de gek houden

Toonen wijst er nadrukkelijk op dat vaccineren niet verplicht is. "We dwingen niemand om de prik te laten zetten. Op deze manier houd je jezelf en je omgeving voor de gek. Bovendien loop je ook een gezondheidsrisico."

Vervalsen vaccinatiebewijs

Naast het doorlopen met een vaccinatieregistratie zonder een prik te hebben gehaald, wordt er op chatdienst Telegram ook gehandeld in nagemaakte vaccinatiebewijzen. De GGD’en hebben "enkele tientallen aangiftes" gedaan tegen mensen die zo’n bewijs hebben gekocht en daarmee tegen de lamp zijn gelopen. Dat bevestigt de GGD GHOR Nederland. Hoe de fraude is ontdekt, wil de GGD niet zeggen. De kopers wilden geregistreerd worden in de vaccinatiesystemen zonder dat ze daadwerkelijk zijn gevaccineerd.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore