Floriade

Kabelbaan over de A6 geopend: 'Staat haaks op verkeersveiligheid'

22 juli 2021 12:24 Aangepast: 22 juli 2021 18:41
Het uitzicht over de snelweg Beeld © EditieNL

In Almere opent vandaag een kabelbaan die niet alleen over het Floriadeterrein gaat maar ook voor een deel over de snelweg A6. Volgens de organisatie van de Floriade een mooie kans om te laten zien hoe je duurzaam een snelweg kunt overbruggen. Verkeersveiligheidsdeskundigen denken daar heel anders over.  "Gevaarlijk en leidt af."

Hoewel de wereldtentoonstelling op het Floriadeterrein in Almere volgend jaar pas van start gaat, opent vandaag de kabelbaan die deel uitmaakt van de tentoonstelling. De bouw van de kabelbaan deed veel stof opwaaien. Inwoners van Almere twijfelden over de noodzaak en de veiligheid van de attractie. Vooral het feit dat de kabelbaan over de snelweg gaat zorgde voor veel ophef.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VVN: kabelbaan over A6 voor Floriade gevaarlijk

Frank Cornelissen van de Floriade probeert bezorgde burgers gerust te stellen. "Deze kabelbaan vormt een kans om de duurzame potentie van een stedelijke kabelbaan te tonen. Het thema van deze Floriade is 'Growing Green Cities'. Hoe houden wij steden duurzaam leefbaar en aantrekkelijk?"

De kabelbaan is volgens hem een duurzame manier om een snelweg, berg of rivier te overbruggen. Over de verkeersveiligheid van het gevaarte is volgens Cornelissen goed nagedacht. "We moeten aan een aantal vergunningen voldoen vanuit de gemeente, provincie, en Rijkswaterstaat. Zo mogen inzittenden niet zichtbaar zijn voor weggebruikers en mag er geen reclame op de gondel staan. Ook moet er verlichting in zitten en mogen we 's nachts niet over de snelweg gaan." 

Frank Cornelissen van Floriade 2022 Frank Cornelissen van Floriade 2022

Dat bestuurders die onder de gondels doorrijden afgeleid zouden kunnen raken vergelijkt hij met overvliegende vliegtuigen. "Als je bij Schiphol rijdt komen er ook vliegtuigen over en kijk je ook. Maar we voldoen aan de voorwaarden van Rijkswaterstaat en daarmee moet het goed zijn."  

Extra gevaarlijk

Maar volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen is de kabelbaan over de snelweg absoluut geen slim idee. Bovendien vindt hij het overbodig dat de kabelbaan over de snelweg moet gaan. "Automobilisten gaan toch naar de cabines kijken", zegt hij tegen EditieNL. "Stilstaande dingen trekken veel minder aandacht. Maar dit is nieuw, het beweegt en het contrasteert in het landschap. Dat is extra gevaarlijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kleuter die kabelbaanramp Italië overleefde, is bij bewustzijn en praat

De kabelbaan gaat volgens hem sowieso afleiden. "Onze hersenen zijn primair op beweging ingesteld. Zo'n kabelbaan is dus interessant. De aandacht op de weg gaat drastisch afnemen. Gaan mensen remmen? Hoe lang blijven ze kijken?" Hij snapt dan ook niet dat er voor een kabelbaan is gekozen. "Waarom zou je doelbewust iets doen waarvan je weet dat het afleidend is? Waar in het ergste geval ongelukken van komen. Dit staat haaks op alles wat we met verkeersveiligheid willen."

De kabelbaan is vanaf vandaag door bezoekers van de Floriade te gebruiken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore