Ga naar de inhoud
Afscheid Peter R. de Vries

Lievelingsnummer op alle radiozenders tegelijk: 'Brengt ons land bij elkaar'

Sander Hoogendoorn nam het initiatief om voor de coronacrisis een nummer te draaien Beeld © EditieNL

Vandaag nemen familie en vrienden afscheid van Peter R. de Vries. Om 11.00 uur draaien alle Nederlandse radiostations collectief het lievelingsnummer van De Vries: A Whiter Shade of Pale van Procol Harum. Het is niet voor het eerst dat radiostations tegelijk hetzelfde nummer draaien. "Laten we hopen dat het voorlopig de laatste keer is."

In Maart dit jaar draaiden alle radiostations het nummer Radar Love van The Golden Earring als eerbetoon aan gitarist George Kooymans die aan de ziekte ALS lijdt. Een jaar eerder draaiden alle radiostations op initiatief van 3FM-dj Sander Hoogendoorn het nummer You'll Never Walk Alone van Gerry and the Pacemakers. Om iedereen een hart onder de riem te steken tijdens de coronacrisis.

Door
Lees ook:
Door heel Europa klinkt You'll Never Walk Alone

Vandaag wordt het lievelingsnummer van De Vries dus gedraaid. Ook op 3FM. "Door zijn favoriete nummer te draaien kunnen we iets doen. Het is eigenlijk een middelvinger naar die criminelen. Zo'n aanslag wordt natuurlijk gedaan om iets te ontwrichten en ik denk dat nu juist het tegendeel gebeurt", zegt Hoogendoorn tegen EditieNL.

'Mensen willen voelen'

"Radio is een medium waar mensen snel naartoe grijpen als er iets aan de hand is", gaat  Hoogendoorn verder. "Radio is heel snel en daarom worden radiozenders ook als rampenzenders in gezet, dat zag je vorige week in Limburg." Maar radio is niet alleen praktisch, het is ook verbindend. "Wat we nu allemaal meemaken is erg uitzonderlijk. Met de coronapandemie en nu met Peter R. de Vries. Mensen willen daar iets mee, mensen willen voelen."

Radar
Lees ook:
Radar Love op 11 maart als eerbetoon voor George Kooymans

Op Hoogendoorns initiatief klonk op 20 maart 2020 om 08.45 op 180 radiostations in 30 landen het nummer You'll Never Walk Alone. "Bij dit soort grote gebeurtenissen is alles wat helpt met verwerken en rouw goed. Maar laten we hopen dat het voorlopig de laatste keer is."

'Land bij elkaar brengen'

Het is volgens hem ook beter om het niet te vaak te doen. "Het is goed dat dit een beetje uniek is, anders gaat het bijzondere er ook een beetje vanaf. Maar soms is het gewoon nodig en kan het een land even bij elkaar brengen."

Ook in België werd dit middel gisteren ingezet om het land bij elkaar te brengen. Daar werd op alle grote radiostations het nummer No Sound But The Wind van Editors gedraaid als teken van solidariteit voor alle slachtoffers van de watersnoodramp van vorige week.