Meer verdienen

Na horeca schreeuwt ook MKB om personeel: 'Jongeren werken nu bij de GGD'

24 juli 2021 12:00 Aangepast: 24 juli 2021 12:36
Noor (20) werkt in een boekwinkel Beeld © EditieNL

Op bijna elke winkelruit hangt momenteel wel een briefje met daarop de tekst: personeel gevraagd. Na de horeca luidt nu ook het MKB de noodklok vanwege het schreeuwende tekort aan personeel. Vooral jongeren die normaal deze baantjes invullen zijn niet te vinden.

Tijdens de lockdown gingen veel winkels dicht en was het personeel niet meer nodig. Nu de winkels weer open zijn is het tekort aan personeel groot. "De lockdown heeft uitgelokt dat personeel naar andere bedrijven en sectoren is gegaan", zegt retaildeskundige Kitty Koelemeijer tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Restaurants en cafés lokken personeel met extraatjes

"Dat zie je bij andere sectoren ook. In de evenementenbranche was het werk ook te onzeker. Die mensen zijn wat anders gaan doen." Maar waar zijn al die werknemers dan heen? "Jongeren en schoolverlaters zijn nu op vakantie en zij zijn toch vaak de mensen die die gaten opvullen en die functies bekleden", denkt arbeidspsycholoog Flores van Emmerik .

'Ouders betalen meer'

"Misschien houden ouders vaker een hand boven het hoofd nu en geven ze meer financiële steun waardoor een bijbaantje niet nodig is." Ook denkt hij dat veel jongeren momenteel bij de GGD werken. Waar jongeren bijna het dubbele verdienen dan wat ze in de retail kunnen verdienen. "Werken in een winkel wordt niet super goed betaald. En het imago is niet zo best. Jongeren zien het toch een beetje als een beroep aan de onderkant van de arbeidsmarkt."

Wat verdien je?

Voor een 20-jarige winkelmedewerker is het minimumloon 7,86 euro. In de horeca verdien je 9,30 euro per uur. Dat is allebei een stuk lager dan het uurloon als bezorger: zo'n 11 euro. Een goedbetaalde nieuwkomer is de GGD. Daar verdien je ongeveer 12 euro per uur, exclusief toeslagen voor avond en weekenddiensten.

Boekhandel

De 20-jarige Noor Scholten werkt juist wél in een winkel en ze raadt het al haar leeftijdsgenootjes aan. Ze werkt in de Utrechtse boekhandel Kees Visscher, waar ze ook dringend op zoek zijn naar meer personeel. "Vooral studenten die in de weekenden en vakanties kunnen bijspringen zijn welkom."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit bedrijf geeft zijn medewerkers een ijsjesbonus

Het werk bevalt haar heel goed. "Ik vind het heel fijn om sociaal contact te hebben met de klanten. En er heerst een heel fijne werksfeer. Ik doe dit toch veel liever dan boodschappen scannen in de supermarkt of bezorgen." Ook het salaris vindt ze prima. "Hiervoor werkte ik in de horeca en daar had ik nooit pauze. Wat dat betreft is dit werk ook veel fijner."

Toch blijft het bij Noor bij een bijbaan. "Ik studeer aan de hogere hotelschool. Ik wist ook eigenlijk heel weinig van boeken – en nog steeds niet zo heel veel." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore