Ga naar de inhoud
Olympische Spelen Tokio

Slapen in bed van karton: 'In de toekomst ook huizen mee bouwen'

Timo Krenn en Wout Kommer van KarTent maken allerlei soorten meubels van karton Beeld © EditieNL

Een opvallend bericht uit het olympisch dorp in Tokio. Daar slapen de atleten op bedden van karton. Maar zakken ze daar niet doorheen? "Karton is niet alleen steady genoeg voor een festivaltent, maar ook voor gewone meubels als bedden en kasten."

De Olympiërs slapen op bedden van karton om seks tussen de atleten te bemoeilijken (daar zou het niet stevig genoeg voor zijn) en zo coronabesmettingen te voorkomen. Maar dat lijkt een mislukte poging, nadat een Ierse turner in een video op het bed was gesprongen om te laten zien hoe stevig het is. 

Stevig bouwmateriaal

Dat we op een kartonnen bed slapen is heus zo gek nog niet. Karton is namelijk volgens Jos Brouwers, hoogleraar bouwmaterialen aan de TU Eindhoven, een krachtig materiaal om mee te bouwen. Het heeft bovendien veel voordelen: "Het is licht, makkelijk te vervoeren en vouwbaar. Daarnaast is het bij goed materiaalgebruik ook nog stevig genoeg", zegt hij tegen EditieNL.

Slapen
Lees ook:
Slapen in een huisje van karton

Echter lijkt een dorp met huizen van karton nog ver weg. "Er wordt op dit moment wel geëxperimenteerd met het bouwen van kartonnen huizen." Toch hoeven we in de nabije toekomst nog geen huizen van karton te verwachten. "Er zitten nog te veel nadelen aan zoals brandveiligheid, stabiliteit en de kans op vandalisme."

Festivaltent

Timo Krenn van KarTent bouwt zelf meubels en accessoires van karton. Hij meent dat niet alle karton geschikt is om mee te bouwen omwille van de stevigheid. "Wij gebruiken zeven millimeter dik dubbelgolfkarton. Dat is stevig en moet ervoor zorgen dat je goed en comfortabel kan liggen en zitten."

Krenn heeft een aantal jaar geleden KarTent mede opgericht, vanwege zijn ergernis aan de rotzooi die achterbleef na afloop van een festival. "Toen bedachten we een kartonnen en recyclebare festivaltent, maar door corona was daar geen vraag meer naar." Het bedrijf heeft daarom de focus verlegd naar andere vormen van kartongebruik. "Het is niet alleen steady genoeg voor een festivaltent, maar ook voor gewone meubels als bedden en kasten."

Recyclen van karton

In 2019 werd er 1090 kiloton aan niet-verpakkingsmateriaal op de markt gebracht, waarvan 967 kiloton werd gerecycled.

Voor verpakkingsmateriaal komt dat neer op 1338 kiloton, waarvan 1218 kiloton werd hergebruikt. In 2020 bestond ruim 86 procent van het nieuw gemaakte papier in Nederland uit oud papier.

Bron: Papier Recycling Nederland