Ga naar de inhoud
Lichte vacht risicogroep

Smeer je huisdier in met zonnebrand: 'Oor afgezet door verbranding'

Katten met een lichte vacht lopen meer risico op verbranding Beeld © EditieNL

Grote kans dat jij je 's zomers keurig elke twee uur insmeert met zonnebrandcrème, maar hoe zit dat met je kat? We beschermen onszelf goed tegen de zon, maar vergeten vaak onze huisdieren. En zij kunnen óók verbranden, met huidbeschadiging en tumoren als mogelijke gevolgen.

Net als mensen met een lichte huid, hebben dieren met een lichte vacht een verhoogd risico om snel te verbranden. "Katten zijn over het algemeen al gevoelig voor het ontwikkelen van huidtumoren. Daarom is het belangrijk om lichte katten preventief met zonnebrand in te smeren. Zo verklein je de kans op tumoren", vertelt dierendermatoloog Mieke Leistra aan EditieNL.

Oor wegsnijden

Je huisdier niet insmeren kan in sommige gevallen grote gevolgen hebben. "Als een kat een tumor ontwikkelt op een verbrande plek, moet het oor vaak weggesneden worden", vertelt dierenarts Aragon Kramer van Dierenkliniek Tiel-Drumpt.

Dieren ontwikkelen namelijk al snel kleine korstjes op een brandplek. Als deze niet goed wordt behandeld, is het nauwelijks nog te herstellen. "Als bovendien blijkt dat er een kwaadaardige tumor op de brandplek groeit, zijn we genoodzaakt het hele oor te verwijderen." De dierenarts moet om deze reden zo'n twee keer per jaar oren afzetten bij katten in zijn kliniek.

Het
Lees ook:
Het is snikheet, ook voor huisdieren: zo bescherm je ze tegen de hitte

Tips en tricks

Vooral dieren met weinig haar en een lichte vacht zijn de pineut. De neusrug, liezen, oorschelpen en buik verbranden snel. Maar wat kunnen baasjes ertegen doen? "Beperk directe blootstelling aan de zon, vooral tijdens de heetste uren van de dag. Voorkom daarnaast dat ze gaan 'zonnebaden' op hun rug én smeer je huisdier in met zonnebrand", zegt Leistra.

Speciale crème

Zonnebrandcrème biedt dus uitkomst om je huisdier ook van de zon te laten genieten. "Katten en honden likken zichzelf, dus het is wel belangrijk om een crème speciaal voor dieren te gebruiken." De zonnebrand die jij op je lijf smeert, is niet geschikt voor huisdieren.

Van
Lees ook:
Van koelvest tot zonnebrand: deze gadgets helpen jouw huisdier door de hittegolf