Afscheid nemen

Massaal rouwen om Peter R. de Vries: 'Manier om machteloosheid plek te geven'

21 juli 2021 11:29 Aangepast: 21 juli 2021 12:20
Deze vrouwen staan in de rij om afscheid te nemen Beeld © EditieNL

Vandaag kan iedereen die dat wil afscheid nemen van Peter R. de Vries in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. De gemeente verwacht een enorme drukte. Het zullen veelal mensen zijn die De Vries niet persoonlijk kenden. Toch is het voor de samenleving belangrijk om massaal te kunnen rouwen.

Vanaf vanochtend tien uur kan er afscheid worden genomen van de geliefde misdaadjournalist die vorige week overleed. Volgens verslaggeefster Annemarie Landman staat er een rij van bijna een kilometer voor Koninklijk Theater Carré.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honderden wachtenden, allemaal voor Peter R. de Vries: 'Mensen willen hem bedanken'

Een publiekelijk en massaal afscheid: we zagen het bij prinses Diana, bij Pim Fortuyn en bij volksheld André Hazes.  Hoewel lang niet iedereen deze personen persoonlijk kende werd er wel door  veel mensen afscheid genomen.

Rouwproces

"Als er vroeger iemand in een gemeenschap overleed dan rouwde de hele gemeente", vertelt traditiedeskundige Ineke Strouken tegen EditieNL. "Tegenwoordig is de samenleving wat individueler geworden en zijn we steeds minder betrokken. Behalve wanneer het gaat om publieke figuren." Door tv en social media hebben we het gevoel dat we iemand als De Vries persoonlijk kennen. "Dat moeten we een plekje geven. Ook door de manier waarop hij is overleden zijn veel mensen in shock. Het is voor iedereen een rouwproces."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lievelingslied Peter R. de Vries donderdag op alle radiozenders

Op deze manier afscheid nemen van een publiek persoon maakt het voor veel mensen ook makkelijker om ermee om te gaan. "Massale rouw is makkelijker dan naar de nabestaanden te gaan op bijvoorbeeld een uitvaart. Want wat zeg je tegen de nabestaanden? Familieleden moeten het verdriet zelf verwerken, als buitenstaander kun je niets doen en dat geeft een gevoel van machteloosheid. Bloemen leggen of naar een publiek afscheid gaan is een manier om die machteloosheid een plek te geven zonder de confrontatie met de familie aan te gaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore