Ga naar de inhoud
Oliver Daemen

Spoedcursus voor astronaut: 'Twee dagen trainen is niet voldoende'

Astronautentrainer Mindy Howard vindt een paar dagen training veel te weinig Beeld © Mindy Howard

Het is eindelijk zover voor Oliver Daemen (18) uit Oisterwijk. De Nederlandse student vliegt vandaag de ruimte in met Amazon-oprichter Jeff Bezos. Een korte intensieve training heeft de uitverkorene klaargestoomd voor dit moment. En dat terwijl het normaal gesproken jaren duurt om astronaut te worden.

Vanmiddag rond 15.00 uur Nederlandse tijd stijgt de raket op vanuit het Amerikaanse Texas met Daemen aan boord. Hij werd door Amazon-topman Bezos uitgekozen als passagier voor deze commerciële vlucht, die in totaal slechts tien minuten duurt. Afgelopen donderdag vloog de Nederlandse student naar Texas voor een intensieve spoedcursus bij Origin Blue.

Te kort

Volgens astronautentrainer Mindy Howard kun je echter niet in zo'n korte tijd klaargestoomd worden. Ook voor een korte commerciële ruimtevlucht is goede training ontzettend belangrijk. "Alles moet perfect gaan. Zonder goede training bestaat de kans dat je je missie niet kan uitvoeren en anderen in gevaar brengt", vertelt ze aan EditieNL.

Drie onderdelen

Volgens Mindy Howard zijn er drie belangrijke componenten die behandeld moeten worden. "Allereerst de mentale training. Hier leer je rustig te blijven en te ontspannen. Daar zijn allerlei technieken voor, die je minimaal dertig dagen moet oefenen om het onder de knie te krijgen."

Aanstaand
Lees ook:
Aanstaand astronaut Daemen: 'Ruimtereis is ultieme droom'

Het tweede component is de centrifuge. Tijdens dit onderdeel maak je kennis met verschillende G-krachten. "De bijbehorende oefeningen moet je minimaal twee tot drie dagen achter elkaar doen, zodat je dat belangrijke ademhalingsmethodes onder de knie krijgt."

Het laatste onderdeel is de parabolische vlucht. Daar leer je om te gaan met gewichtsloosheid: "Je moet zeker twee tot drie keer zo'n oefenvlucht doen om het enigszins te begrijpen."

Bemanning

Aan boord van de raket zitten Jeff Bezos, zijn broer, de 82-jarige Amerikaanse Wally Funk en de 18-jarige Oliver Daemen. Deze vierde plek werd uitgeloofd door middel van een veiling. De hoogste bieder, die 23 miljoen euro bood, kon toch niet mee, waardoor de keuze op Daemen viel. Wat hij ervoor betaald heeft, is niet bekend.

Anderhalf jaar

Normaal is een astronaut minimaal anderhalf jaar bezig met trainen, weet Joris Melkert, ruimtevaartdeskundige van de TU Delft. Daarna wordt er pas gekeken of je fysiek en mentaal gezond genoeg bent. "Daarnaast nemen ze alle procedures met je door, zodat je bijvoorbeeld weet wanneer je de gordel om en weer af moet. Maar hoe de tweedaagse training van Daemen eruit heeft gezien houden ze bij Origin Blue opvallend vaag", vertelt hij aan EditieNL.

Crashen
Lees ook:
Crashen met 51 G-krachten: hoe heftig is dat?

In de toekomst zullen steeds vaker commerciële ruimtevluchten op de planning staan. "Daemen gaat mee als passagier en dient dus gewoon als proefkonijn voor latere toeristen", zegt Melkert.